20200225 152637

10 березня ц.р. до голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової направлено листа від керівників Європейської конфедерації профспілок - Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок, які у складі Місії 25-27 лютого 2020 року відвідали Києві.

Лука Вісентіні, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) і Оуен Тюдор, заступник Генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок (МКП), висловлюючи подяку за проведений конструктивний діалог з владою щодо запропонованих нею в Україні реформ, висловили впевненість, що українське законодавство про працю та профспілки буде повністю відповідати основоположним конвенціям Міжнародної організації праці (МОП), а також іншим конвенціям, ратифікованим Україною та законодавству Євросоюзу (ЄС), визначеному в Угоді про Асоціацію Україна-ЄС.

Вони запропонували зазначені законопроекти перед їх ухваленням ВР України передати до МОП для проведення їх всебічної експертизи та підготовки відповідного висновку. Такий всеохоплюючий підхід, на думку керівників міжнародних профоб’єднань, необхідний і для інших законодавчих актів, зокрема тих, які визначатимуть права та сферу діяльності профспілкових організацій з метою забезпечення в Україні дотримання законодавства про свободу асоціації та ведення колективних переговорів.

Також у листі поінформовано про те, що члени місії будуть доповідати про результати своєї роботи в Україні керівникам МКП та ЄКП, а також національним органам влади, МОП та ЄС. В арсеналі міжнародного та європейського профспілкового рухів – задіяння механізмів подання скарг МОП та ЄС - на підтримку українських робітників та їх профспілок у разі, якщо необхідні процедури українською владою не будуть виконанні.

Очильники глобальних профспілок запевнили, що ЄКП та МКП продовжуватимуть надавати необхідну допомогу українським профспілкам і готові співпрацювати з українськими органами влади у складних процесах реформ.

Лист МКП та ЄКП у неофіційному перекладі додається

Лист МКП та ЄКП мовою оригіналу додається

 Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ,

Прес-центр ФПУ