VR kupol

Вже не перший тиждень згубна для всіх людей пандемія короновірусу SARS-CoV-2 поширюється Україною. Два тижні роботи в карантині довели важливість санітарно-епідеміологічних заходів на робочих місцях і  карантинних заходів на побутовому рівні. І все ж, вірус розпочав відлік смертельних втрат серед українців.

У такій ситуації ми маємо подякувати і  захистити людей, які щоденно

виконують свої службові обов’язки ризикуючи власним життям і здоров’ям: медиків, енергетиків, працівників ЖКГ і роздрібної торгівлі, транспортників та представників інших спеціальностей, від яких залежить стабільне забезпечення життєдіяльності в містах і селах.

Голова Федерації профспілок закликав владу і роботодавців зробити все необхідне, щоб гарантовано забезпечити безпеку праці на робочих місцях, вжити термінових заходів для придбання індивідуальних засобів захисту, там де вони відсутні. Додатковими заходами на законодавчому рівні підтримати фінансово і матеріально людей, які знаходяться в самоізоляції і обсервації, приділити особливу увагу потребам самотніх літніх людей, людей, які втратили роботу, соціально незахищеним групам населення.

Звертаючись до Верховної Ради України з приводу позачергового засідання на якому будуть розглядатися питання щодо подальших дій влади в умовах карантину і прийматися пов’язані з цим заходи, зокрема секвестр Державного бюджету, він чітко окреслив профспілкову позицію.

Григорій Осовий закликав владу при перерозподілі Державного бюджету, насамперед, забезпечити дотримання вимог ст. 55 Бюджетного кодексу України щодо збереження захищених видатків бюджету, зокрема видатків на оплату праці працівників; нарахування на заробітну плату; соціальне забезпечення; поточні трансферти місцевим бюджетам; програму державних гарантій медичного обслуговування населення тощо.

Невідкладні кроки української влади мають бути направлені на підтримку національного виробника, створення умов для збереження робочих місць, посилення безпекового захисту працюючих людей та матеріального забезпечення тих, хто вимушено призупинив роботу, збільшення фінансування та підвищення рівня оплати праці працівникам структур охорони здоров’я та соціального захисту, які задіяні в обслуговуванні населення в період карантину.

Окрім того, зазначив він, міжнародний досвід свідчить про те, що Уряди багатьох країн сьогодні впроваджують додаткові заходи для підтримки та соціального захисту працівників, їх сімей.

Так, у Китаї та США за працівниками, які не здатні виконувати свої посадові обов'язки у зв'язку з хворобою або перебуванням в карантині тимчасово зберігається заробітна плата, компанії повністю або частково звільняються від сплати соціальних відрахувань, роботодавцям надаються податкові пільги.

У Франції, через погіршення ситуації, Уряд був змушений закрити частину підприємств. На цей період для працівників дія трудового договору призупиняється, але не припиняється. При цьому працівникам виплачується 70% від зарплати, але не нижче МРОТ, а роботодавці отримують урядову субсидію, яка частково покриває ці витрати (близько 7 євро на людину в годину).

В Італії Уряд і соціальні партнери підписали спільний протокол по регулювання заходів, спрямованих на боротьбу і стримування поширення COVID-19 на робочих місцях. Крім того, прийнято постанову про негайне виділення 25 млрд євро на боротьбу з економічними наслідками епідемії – в загальній складності 325 млрд євро: - на систему охорони здоров'я; тимчасове призупинення побутових платежів (за воду, тепло, електрику); субсидування орендної плати; роботу університетів та дослідних центрів. В країні, також, вжито такі заходи: тимчасове призупинення відрахувань на соцзабезпечення і соціальну допомогу; одноразова виплата до 600 євро при необхідності догляду за дитиною; пом'якшення вимог для призначення допомоги по безробіттю; для самозайнятих призупинення сплати податків і внесків;  одноразова виплата 600 євро для малих підприємств, сільськогосподарських працівників та працівників сфери розваг; податкова знижка підприємствам: 60% від орендної плати та 50% від витрат на санітарні заходи; малим і середнім підприємствам уряд гарантує кредити на суму до 5 млн євро на 9 місяців.

У Німеччині будуть введені спрощені вимоги для отримання допомоги/компенсації за роботу в умовах неповної зайнятості; запроваджуватиметься поширення компенсації в умовах часткової зайнятості на тимчасових працівників; повне відшкодування внесків до фонду соціального забезпечення Федеральним агентством зайнятості; повністю оплачувані лікарняні, в деяких випадках як мінімум до шести тижнів працівникам, що захворіли на коронавірус, або знаходяться вимушеному на карантині.

Ці економічно розвинені країни протягом багатьох років далекоглядно накопичували ресурси створюючи фонди розвитку, фонди майбутнього та стабілізаційні фонди. Нажаль, Україна за багато років так і не змогла створити стратегічний запас на випадок надзвичайних ситуацій такого високого рівня небезпеки та за таким значним масштабом поширення.

У цій ситуації Голова ФПУ запропонував з метою вивільнення коштів Держбюджету скоротити надвеликі витрати на погашення та обслуговування державного боргу шляхом проведення термінових консультацій щодо реструктуризації державного боргу, враховуючи форс-мажорні обставин, що склалися. Такі дії, на його думку, будуть найбільш ефективними і дозволять продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом, а саме отримати додатково фінансову підтримку в умовах проведення  карантинних заходів і необхідності соціально-економічного захисту населення.

Звертаючись до народних депутатів він наголосив: « ми не можемо допустити, щоб результатом реалізації внесених до державного та місцевого бюджетів змін стало падіння рівня трудових доходів українських працівників та зростання заборгованості з виплати заробітної плати, поглиблення бідності серед населення та загострення соціальної напруги і криміналізація суспільства».

Прес-центр ФПУ