362239192 650845577095652 3810248231663494287 n
У Верховній Раді зареєстровано профспілковий законопроект про внесення змін до законодавства щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця (законопроект 9510).
Як повідомляє Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ, проектом, зокрема, передбачено:
✔️зобов’язати роботодавця, у разі затримки виплати заробітної плати на строк більше 15 календарних днів після закінчення місяця, за який здійснюється виплата, сплатити працівникові пеню в розмірі та на умовах, визначених трудовим або колективним договором, але не менше облікової ставки Національного банку України у розрахунку на рік за кожен день затримки, та виплатити всю суму заборгованості із заробітної плати та суму компенсації відповідно до Закону України від 19 жовтня 2000 року № 2050-ІІІ «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати»;
✔️надати право працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати заробітної плати на строк більше 15 календарних днів;
✔️розширити підстави для видання судових наказів, зокрема у разі, якщо заявлено вимогу не лише про стягнення заборгованої заробітної плати, а також нарахованої на день виплати суми компенсації втрати частини заробітної плати та пені у зв’язку з порушенням строків її виплати тощо.

Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ