unnamed

До Верховної Ради України внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (реєстр. № 3366 від 21.04.2020).

Законопроектом передбачається, що допомога по частковому безробіттю надається роботодавцям із числа суб’єктів мікро-, малого та середнього підприємництва за період проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Згідно із частиною третьою статті 55 Господарського кодексу України надано класифікацію суб’єктів господарювання залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік. Відповідно до цієї класифікації суб’єкти господарювання поділяються на суб’єктів мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва. Проте згідно із чинним законодавством допомога по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, надається лише суб’єктам малого та середнього підприємництва, що позбавляє значну категорію працівників права на таку допомогу.

Таким чином, даний законопроект збільшить кола осіб, що претендують на допомогу по частковому безробіттю, проте поза увагою автора законопроекту залишилися працівники великого підприємництва.

Окрім цього, в частині 7 статті 471 Закону України «Про зайнятість населення» зазначено, що роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю не пізніше 30 календарних днів з дня відновлення виробництва.

Департамент правового захисту