IMG 2572 909090

 

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий за підсумками засідання Президії ФПУ прокоментував результати її роботи та зазначив, що для участі у засіданні були запрошені представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, які представили своє бачення стосовно прогнозних показників соціально-економічного розвитку України на 2015 рік. Відповідний проект постанови КМУ було розглянуто членами Кабінету міністрів України напередодні на Урядовому засіданні.

 

IMG 2490

 

З урахуванняv цих обставин ФПУ визначила свої дії, спрямовані на захист трудящих в умовах падіння ВВП та особливостей роботи підприємств на сході. Відповідні пропозиції сформовані в зверненні до Президента України, до сторін соціального діалогу. Ми запропонували нашим соціальним партнерам обговорити питання виходу з кризи у більш широкому контексті з представниками від усіх профспілок, які входять до СПО, - зазначив Г.Осовий.

Враховуючи старт виборчої кампанії до Верховної Ради України, члени Президії ФПУ обмінялися думками стосовно участі профспілок у цьому процесі. Під час дискусії було надано досить критичну оцінку тим політичним силам, які традиційно брали участь у парламентських виборах. Оскільки, стан справ сьогодні підтверджує, що, на жаль, не вдалося ні політичним силам сконсолідувати суспільство для побудови демократичної, соціальної, правової держави, якою би дійсно пишалися люди, і жили б у ній вільно і заможно.

 

IMG 2519

 

Існує ще одна важлива проблема - пропозиції профспілок, які часто надаються з питань економічного і соціального захисту, здебільшого законодавцями не враховуються, або ігноруються. І тому об’єктивно на сьогодні ми не маємо можливостей представити свою позицію на найвищому законодавчому рівні, тобто у парламенті України. Так склалося, що переважно це роблять бізнес і влада, а відтак, не чути голосу трудового народу. Тому рішення приймаються, які не завжди відповідають правам і інтересам трудової людини, або ущемляють ці права, і особливо останні досить радикальні рішення, які приймаються щодо підвищення цін, заморожування заробітної плати тощо.

Це свідчить про те, що профспілки повинні думати, як на законодавчому рівні обстоювати права працівників.

 

IMG 2691

 

Тому Президія ФПУ рекомендувала членським організаціям ФПУ визначитися зі своєю участю в нинішньому виборчому процесі. Цілком є очевидним, що більше третини спілчан вже мають чітку позицію з цього питання та бажають брати участь у передвиборчому марафоні. Тим, хто братиме активну участь у цій роботі, буде надаватись активна солідарна підтримка. За результатами обговорення члени Президії ФПУ дійшли спільної думки про те, що у майбутньому профспілки повинні мати своє профспілкове лобі у парламенті, тому що замість них ніхто не буде вирішувати проблеми трудівників.          

 

IMG 2557                                                           

ІАЦ