МИНСОЦ

Актуальні питання соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників, розвитку соціального діалогу обговорено під час робочої зустрічі представників СПО об’єднань профспілок на чолі  Головою СПО, Головою ФПУ Григорієм Осовим із Міністром соціальної політики України Людмилою Денисової, що відбулася 3 листопада.

Як зазначив Григорій Осовий, профспілкова сторона, перш за все, акцентувала увагу Міністра на те, що 7 жовтня на Всеукраїнському форумі профспілок було висунуто вимоги до Уряду щодо покращення трудових і соціальних гарантій працюючої людини. Профспілковий лідер підкреслив, що вони передані під час акції протесту 15 жовтня до Уряду. Було отримано запевнення, що Уряд їх розгляне і дасть відповідь. Але досі відповіді не отримано. У зв’язку з цим профспілкова сторона ще раз зауважила, що профспілки мають отримати від Кабміну чітку відповідь на ті вимоги, які були висунуті від імені всіх профспілок України.

Людмила Денисова запевнила, що це буде зроблено. І назвала основною причиною того, що досі профспілки не отримали відповідь, позачергові парламентські вибори, у яких брала участь і політична сила, яку очолює Прем’єр-міністр України. Вона підкреслила, що сподівається,  що найближчим часом буде сформована парламентська коаліція, визначаться кандидатури на посади членів Уряду і вже новий його склад буде вирішувати питання, які поставили профспілки.

Голова СПО профспілок проінформував про те, що під час зустрічі було обговорено також питання реформування системи соціального страхування, проаналізована поточна ситуація щодо забезпечення соціального страхування працівників. З боку представників профспілок наголошувалося, що відбуваються затримки виплат і не перерахування коштів, зокрема на санаторно-курортне лікування і оздоровлення. Це ставить у складне становище заклади цієї сфери, сприяє  соціальним протестам у трудових колективах, знижує якість їх роботи.

Як пояснила Міністр, з її боку та з боку дирекції соціального Фонду своєчасно, відповідно до находження коштів подаються платіжні доручення до Державного Держказначейства, але, на жаль, дійсно, там мають місце затримки. І тому профспілки повинні вирішувати ці питання з тими інституціями, з вини яких це відбувається. Питання виплат у сфері соціального страхування у цьому році ускладнюється і прийняттям Закону про особливість регулювання відносин на окремих територіях Донецької і Луганської областей, де підприємства-страхувальники звільнені від сплати єдиного соціального внеску. А це - додатковий дефіцит соціальних фондів.

Людмила Денисова підкреслила, що Міністерство соціальної політики стоїть на тому, щоб забезпечити стабільність системи соціального страхування, закликала не блокувати засідання соціальних фондів. На що профспілкова сторона запропонувала проводити раз на квартал наради за участю голів та виконавчих директорів соцфондів, щоб оперативно реагувати на ті чи інші події, які дискредитують або знижують рівень ефективності взаємодії сторін соціального діалогу. Міністром ця ідея була сприйнята та підтримана.

Також було обговорено перспективи прийняття Трудового кодексу. Міністр проінформувала, що Міністерством завершується напрацювання такого проекту, який увібрав практично все позитивне та конструктивне, над чим працювали соціальні партнери. Найближчим часом цей проект буде направлено профспілковій стороні для погодження.

Під час зустрічі обговорювався проект Держбюджету на 2015 рік, тому що він фактично визначає розміри зарплат і пенсій, соцгарантій. На жаль, сьогодні на ці питання ще немає відповідей, бо Уряд має намір внести зміни до Податкового та Бюджетного кодексів.

Григорій Осовий зазначив, що профспілки наполягають, щоб до роботи над проектом Держбюджету та його змінами, як це і передбачено законодавством,  активно залучались профспілки, що представляють майже 10 млн. працвників України. Це, на думку профспілкового лідера, дозволить максимально врахувати думку соціальних партнерів.

Також було розглянуто питання взаємодії соціальних партнерів у реалізації Угоди про асоціацію України і ЄС. Було підкреслено, що реформи мають проводитися спільно з громадськими організаціями і без знаходження взаєморозуміння між Урядом і громадськістю важко сподіватися на їх результативність та успіх.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ