278f98fd8420bd4122e7c44f0775c7ce.png

 

         У Верховній Раді України відбулася робоча зустріч Голови ФПУ Осового Г.В. із депутатами і керівником депутатської фракції політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ" Березюком О.Р.

Голова ФПУ ознайомив присутніх із структурою профспілок, проблематикою національного профспілкового руху. Детально зупинився на ролі профспілок як найчисельнішої громадської організації в формуванні громадянського суспільства. А також окреслив коло завдань, які стоять на сучасному етапі щодо захисту прав і інтересів працівників.

Головне питання, на якому Голова ФПУ зосередив увагу присутніх, - це  прийнятий Закон України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та супроводжуючі його законодавчі акти, які призвели до значного обмеження соціальних прав громадян, гарантованих Конституцією України, зокрема щодо оплати праці, соціального захисту, пенсійного забезпечення, охорони здоров’я, освіти тощо, що було сприйнято різко негативно у трудових колективах.

Григорій Осовий, наголосив, що профспілки вимагають від Уряду та правоохоронних органів рішучих заходів для подолання заборгованості із заробітної плати, наполягають на прийнятті нового Трудового кодексу України на консенсусній основі всіх сторін соціального діалогу. Були також розглянуті питання реформування оплати праці, розвитку конкурентної економіки на основі створення сучасних робочих місць з гідними умовами праці, подолання бідності і безробіття, передусім – серед молоді, розширення застосування легальної зайнятості.

Голова ФПУ передав керівництву депутатської фракції політпартії "Об'єднання "САМОПОМІЧ" пакет законодавчих пропозицій від членських організацій ФПУ, підтриманих іншими всеукраїнськими профоб’єднаннями профспілок щодо внесення змін до Державного бюджету України – 2015, із проханням при розгляді змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» врахувати консолідовану позицію профспілок.

Представники фракції схвально поставилися до законодавчих ініціатив ФПУ і висловили підтримку їх соціальній спрямованості.  

Під час зустрічі сторонами були окреслені основні питання співпраці, спрямованої на захист законних прав та інтересів працівників в умовах складної соціально-економічної ситуації в країні. Досягнуто домовленості про створення спільної експертної групи з питань підготовки проекту нового Трудового кодексу України для врахування профспілкової позиції.

 

ІАЦ