kvit 15 

 

Шановні спілчани, дорогі друзі!

 

Щиро вітаємо вас з Першотравнем - святом миру і вільної праці! Це день трудівника, день солідарності та взаємної підтримки трудящих усього світу у прагненні жити в мирному, демократичному суспільстві.

Україна сьогодні переживає один з найдраматичніших моментів своєї історії, коли визначається не лише її подальший вектор суспільного розвитку, а й сама доля незалежної держави. Особливість цьогорічного відзначення проходить у складних умовах окупації частини території країни та війни і зовнішньої агресії на Сході України.

Суспільні перетворення в Україні, пов’язані з низкою непопулярних дій влади, які супроводжуються падінням реальних доходів населення, зростанням безробіття і заборгованості із заробітної плати, бідності серед працюючих людей, посиленням наступу на трудові права, згортанням державних соціальних гарантій. Замість пошуку економічних джерел наповнення бюджету, боротьби з корупцією, тіньовою економікою Уряд вдався до політики жорсткої економії за рахунок простих людей, у т.ч. пенсіонерів та молоді. Бажання української влади отримати західні кредити за будь-яку ціну призвело до зниження життєвого рівня громадян.

Політика «затягування пасків» викликає законний спротив у трудових колективах, адже, вирішуючи економічні і соціальні проблеми, Уряд намагається перекласти весь тягар непопулярних реформ на плечі трударів, тимчасом як олігархи під час кризи і війни збагачують свої статки та вивозять їх за кордон.

Сьогодні суспільство в очікуванні доленосних реформ, а їх відсутність поглиблює депресивні явища в державі. Зростає соціальна напруга і невдоволення в трудових колективах. Все це вимагає від профспілок згуртованості та мобілізації сил на захист законних прав та інтересів працівників, посилення соціального діалогу.

Федерація профспілок України закликає членські організації ФПУ широко відзначити 1 Травня під лозунгами: 

    • •  Так - економічному зростанню та проведенню реформ в Україні!

      •  Ні - політиці жорсткої економії, згортання соціальних гарантій!

      • Так - підвищенню заробітних плат і пенсій!

      •  Ні - зростанню безробіття і зупинці підприємств!

      •  Так - боротьбі з корупцією, тіньовою економікою!

      •  Ні - бідності серед працюючих!

      • Так - погашенню заборгованості з виплати зарплати працівникам та індексації грошових доходів населенню!

      •  Ні - обмеженню прав трудівників на санаторно-курортне лікування та оздоровлення дітей!

      •  Так - дотриманню трудових прав працівників і профспілок!

Закликаємо Вас, шановні спілчани, кому не байдужа власна доля і майбутнє своєї родини, хто вболіває за цілісність і незалежність України, взяти активну участь у профспілкових заходах, присвячених Першотравню, під гаслом «Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду, право народу на достойне життя!».

Президія ФПУ висловлює впевненість, що Першотравневі заходи відбудуться організовано, сприятимуть вирішенню нагальних соціальних проблем і зміцненню профспілкового руху в Україні.

Здоров’я, щастя вам і вашим родинам! А у ваших оселях нехай панують мир, злагода та добробут!