poryadok-indeksacii-dokhodov-naseleniya

 

В Щорічному Посланні Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2015 році» Глава держави поставив Уряду чітке завдання «розпочати індексацію зарплат і пенсій», а саме: прискорити на кілька місяців позиції розгляду інфляції і індексації зарплат та пенсій (4 червня 2015 року).

Слід зазначити, що питання щодо проведення індексації грошових доходів населення було порушено 18 травня ц.р. керівниками депутатських фракцій і груп у Парламенті під час засідання Погоджувальної ради – в результаті Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман доручив профільним комітетам провести консультації з відповідними міністерствами (ред. – тобто Мінфіном та Мінсоцполітики). Проте, відкриваючи засідання Погоджувальної ради 15 червня ц.р., В. Гройсман повідомив, що результатів такої взаємодії поки що немає. При цьому Голова Парламенту відмітив, що категорично наполягає на необхідності якнайшвидшого проведення консультацій з Урядом щодо можливостей індексації грошових доходів населення.

Що стосується планових показників державних соціальних стандартів і гарантій на наступний рік, то проект документа, на основі якого формуватиметься Державний бюджет України 2016 року – Основні напрями бюджетної політики на 2016 рік – парламентарями відправлено на доопрацювання в Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. При цьому, народні обранці вимагають передбачити зростання соціальних стандартів і гарантій – мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії – та закласти до документу чітке бачення їх розмірів.

 

Довідково: За даними Міністерства фінансів України, зведений бюджет України за січень–квітень 2015 рік виконано із профіцитом у сумі 18 493,4 млн грн, доходи ж держбюджету за січень–травень 2015 року (станом на 02.06.2015) склали 204,9 млрд грн, що на 54,2 млрд грн більше проти січня–травня 2014 року. Разом з тим, Державна казначейська служба повідомила, що залишки коштів на єдиному казначейському рахунку на початок червня 2015 становили 27,750 млрд грн, що в 3,4 рази перевищує показник на початок червня 2014 року.

На що підуть ці гроші?

Чи планує Уряд «розморозити» основні державні соціальні стандарти та гарантій, які сьогодні лишаються на рівні грудня 2013 року та не відповідають реальності через інфляційне знецінення?

На які розміри соціальних стандартів та гарантій можуть сподіватися українці?

Коли законні права громадян на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї будуть відновлені?

 

Профспілки прикладають максимум зусиль стимулюючи Уряд до реального підвищення розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, базового тарифного розряду ЄТС, мінімальних пенсій. Відстоюючи законні інтереси працюючих профспілковий актив вдався до радикальних дій: акцій під стінами Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, вступу в колективно-трудовий спір з Кабінетом Міністрів України, крім того 15 червня ц.р. Уряду висунуто трудовий ультиматум.

Проте до Федерації профспілок України у відповідь на профспілкові законодавчі пропозиції продовжують надходити від міністерств формальні відписки, в яких лише цитуються норми законів.

 

З відповіддю Мінфіну та Мінсоцполітики можна ознайомитися тут.

 

Департамент захисту

соціально-економічних прав