ФПУ

 

Питання доступності до продовольчих товарів, житлово-комунальних послуг, послуг транспорту і зв’язку, недопущення необ’єктивного зростання цін і тарифів на соціально значущі товари і послуги, посилення упереджуючого захисту купівельної спроможності громадян, зокрема, працюючої людини, додержання законодавства з питань захисту прав споживачів та його вдосконалення займають важливе місце в роботі ФПУ.

З метою запобігання підвищенню рівня бідності серед населення Федерація профспілок України тримає на контролі зміни цін на споживчому ринку товарів і послуг.

Державною службою статистики України станом на 30.07.2015 оприлюднено дані моніторингу цін на соціально значущі товари по регіонам України. Зокрема, моніторинг роздрібних цін на підприємствах торгівлі було проведено по: рису; хлібу пшеничному з борошна першого ґатунку; хлібу житньому, житньо-пшеничному; яловичині; птиці (тушки курячі); борошну пшеничному вищого ґатунку; макаронним виробам; крупам гречаним; ковбасам вареним першого ґатунку; молоку (жирністю 2,5%); сметані (жирністю 15%); маслу вершковому (жирністю 72-73%); сиру м’якому (жирністю 9%); цукру; олії соняшниковій; яйцях курячих I-II категорій; а на продовольчих ринках – по свинині, салу, картоплі.

  Додатково на продовольчих ринках проведено моніторинг роздрібних цін по капусті, моркві, буряку, цибулі ріпчастій, які не входять до переліку соціально-значущих продуктів харчування, проте є важливими складовими споживчого кошику осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Крім того, проведено моніторинг цін на ринку нафтопродуктів: по бензину А-95 та дизельному пальному.

Більші детально ці данні можна подивитись тут: Аналітична довідка про цінову ситуацію на продовольчому ринку по регіонам України (станом на 30.07.2015)

З метою вивчення паритету купівельної спроможності населення, мінімізації негативних наслідків в умовах підвищення цін і тарифів та необхідності соціального захисту малозабезпечених верств населення, Федерація профспілок України аналізує динаміку темпів зростання (зниження) заробітної плати та вартості овочів, які входять до «борщового набору» по регіонах України (на виконання пункту 2.5 Рішення СПО об’єднань профспілок від 26 травня 2014 року                  № 14-4) та здійснює експрес-моніторинг цінової ситуації по ряду продовольчих товарів і послуг на споживчому ринку в м. Києві.                      

 

Федерація профспілок України звертає увагу органів влади на необхідність, не зважаючи на складний стан економіки, здійснювати упереджуючі заходи соціального захисту населення та не допускати будь-яких рішень, що можуть призвести до погіршення й без того низького рівня життя громадян.

Департамент захисту соціально-економічних прав

(за аналізом даних моніторингу Держстату України)