ОД

 

         У зверненні до Голови ФПУ Осового Г.В. Федерація профспілок Одеської області висловила глибоке занепокоєння з приводу звернення прокуратури Одеської області до Господарського суду Одеської області з позовом про витребування майна профспілок у власність держави.

           Підставою для позову стало звернення Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Пашинського С.В. до Генеральної прокуратури України щодо вжиття представницьких заходів з метою витребування з чужого незаконного володіння у державну власність адміністративної споруди, розташованої за адресою: м. Одеса, Куликове поле,1.

           Вказану споруду Одеська обласна рада профспілок придбала за залишковою вартістю по балансу – 1 837 018 карбованців, які були сплачені, та будинок 03.02.1984 передано Одеській обласній раді професійних спілок за актом передачі, про що зазначено і в позовній заяві.

         Сам прецедент створює умови для ослаблення автономії профспілок в Україні, встановленої міжнародним правом, Конституцією України, ліквідації захищеності профспілок від зовнішнього втручання, у т.ч. з боку державних органів.

           Вимоги, викладені в позовній заяві, істотно порушують правові засади діяльності профспілок як організацій громадського суспільства, підривають демократичні засади їх діяльності. Держава забезпечує захист прав власності. Згідно зі ст. 13 Конституції України всі суб’єкти права власності рівні перед законом.

           Посилання прокуратури Одеської області на вимоги законодавства стосовно передачі підприємств, установ та організацій союзного підпорядкування, розташованих на території України, у власність держави не стосується будівлі, в якій знаходиться Федерація профспілок Одеської області.

            Просимо взяти до уваги, що спірний об’єкт нерухомості (будівля) не був майном громадської організації союзного підпорядкування, не перебував у віданні Української республіканської Ради профспілок, правонаступником якої після розпаду СРСР стала Федерація професійних спілок України та не є державною власністю, а був придбаний за кошти громадської організації -   Одеської обласної ради професійних спілок, правонаступником якої є Федерації профспілок Одеської області.

         Федерація профспілок Одеської області здійснює свою діяльність згідно з Конституцією України, законами України « Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про соціальний діалог», чинним законодавством України та об’єднує більш як 320 тисяч членів профспілок Одеської області.

           Профспілки завжди стояли на захисті соціально-економічних прав та інтересів трудящих і в теперішній час є рівноправним партнером у соціальному діалозі з органами державної влади та місцевого самоврядування, а примусове витребування приміщення, яке є власністю Федерації профспілок Одеської області є прямим порушенням норм міжнародного права, Конституції України, Цивільного кодексу України та Міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною.

 

* * * * *

 

Федерація профспілок України у повній мірі поділяє занепокоєння Федерації профспілок Одеської області щодо протиправних дій влади спрямованих на націоналізацію майна профспілок і неодноразово публічно висловлювалася з приводу незаконності таких дій із боку високопосадовців. Виступає проти їх втручання в діяльність профспілок, за проведення консультацій Міністерства оборони України із власником будівлі профспілками Одеської області. Підтримує правову позицію викладену у Зверненні.

ФПУ вкотре наголошує, що Будинок профспілок у м. Одеса, як і будь-яке майно, - приватна власність членів профспілок захищена законом і рішення про його відчуження може приймати лише виборний орган профспілок відповідно до його повноважень визначених Статутом.

 

   Прес-центр ФПУ