ХОТЕЛ

Поряд з Військовою доктриною повинна бути сформована Доктрина соціального розвитку, в якій нарешті будуть визначені конкретні цілі з реалізації базової конституційної норми, яка говорить, що Україна - соціальна держава, а праця має суспільну цінність і винагороджується гідною заробітною платою. Про це заявив перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк на міжнародному семінарі «Ведення колективних переговорів і врегулювання трудових спорів», що почав роботу 30 вересня у Києві.

Мета семінару – вивчення європейського досвіду ведення колективних переговорів і врегулювання спорів з метою запровадження європейських стандартів на теренах України. Організатори заходу – TAIEX та Федерація профспілок України. У ньому беруть участь представники всіх трьох сторін соціального діалогу – Уряду, роботодавців і профспілок, а також зарубіжні експерти.

Сергій Кондрюк почав виступ з цікавої ідеї. Він запропонував
проводити такі семінари не в розкішних готелях, де тепло і затишно, а у виробничих цехах, де людям не платять своєчасно зарплату. Тобто - ситий голодного, як уже повелося, не зрозуміє. Треба не займатися пустопорожнім словоблуддям, а шукати варіанти рішення тих кричущих негативів, що збурюють трудовий люд. І дійсно, у нас весь час проблеми бідних і голодних обговорюють багаті і ситі. Може бути, тому багаті і ситі стають ще більш багатими і ситими, а бідні і голодні - ще більш бідними і голодними.

Заступник Голови ФПУ дав свою оцінку найбільшим загрозам і своє бачення їх мінімізації. Зокрема він підкреслив, що в країні, на жаль, фактично відсутній соціальний діалог по багатьом питанням соціальної та економічної сфер, які сьогодні турбують людину праці. При цьому ці проблеми не тільки не вирішуються, але навіть не обговорюються. Таким чином вони заганяються всередину і можуть обернутися соціальним вибухом – агресивним та руйнівним.

«Хто як не Уряд та роботодавці має бути найбільш зацікавленими сторонами в соціальної стабільності та суспільному спокої? - , запитав Сергій Кондрюк . – Так чому ж урядова сторона не підтримує жодної пропозиції профспілок щодо вирішення найбільш гострих соціальних і трудових проблем? Чому досі, не зважаючи на роки вивчення європейського та світового досвіду, обговорень та пропозицій, так і не зявилася ефективна модель ведення колективних переговорів та вирішення трудових спорів?»

Заступник Голови ФПУ проінформував присутніх про дії профспілок щодо вдосконалення цієї сфери, завданнях, які поставили перед собою профспілки.

В заході взяли участь та виступили заступник Міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, заступник Голови НСПП Сергій Гербеда, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, секретар НТСЕР Олександр Шубін, експерти з Австрії, Італії, Литви, Польщі.

1 жовтня семінар продовжить роботу. Планується обговорити питання можливості упровадження європейської моделі колективно-договірного регулювання в Україні, а також рекомендації експертів щодо його модернізації.

Прес-центр ФПУ

ХОТЕЛ1