МОЛ

В рамках роботи Профспілкового Клубу «Нове бачення» відбулось засідання Круглого столу «Нове бачення розвитку молодіжного профспілкового руху в Україні».

Організаторами заходу виступили члени Молодіжної ради за підтримки керівництва Федерації профспілок України. Учасниками стали: представники молодіжних рад галузевих профспілок, фахівці з питань молодіжної політики членських організацій ФПУ.

Участь у заході взяв заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, який у своєму зверненні до молоді наголосив на тому, що лише у поєднанні досвіду і мудрості профспілкових працівників з енергійністю й креативністю сучасної молоді ми маємо можливість рухатися вперед та розвивати профспілковий рух на Україні.

МОЛ1

«Федерація профспілок України вже пройшла складний і тернистий шлях свого становлення. Історія чітко демонструє, що політичні сили народжуються і вмирають, нові урядовці приходять, руйнують і йдуть, але ФПУ живе і як стояла, 25 років тому, так і стоїть на сторожі трудових і соціальних прав працівників. Стабільність - це є наш козир. Керівники членських організацій – це поважні люди, які мають колосальний досвід і саме вони є тією незламною вартою, яка весь цей час обороняє ФПУ. Отже ви, молодь, маєте навчатися у старшого покоління і плідно з ними співпрацювати» - наголосив Володимир Саєнко. Також заступник Голови ФПУ зголосився підтримувати молодіжні ініціативи, які дійсно сприятимуть розвитку ФПУ.

Голова Молодіжної ради ФПУ Василь Андреєв, виступив з доповіддю про діяльність Молодіжної ради за останні п’ять років. Він говорив про ті надбання і проекти, які вдалося досягти за часи його керівництва. Акцентував увагу учасників Круглого столу на тому, що в роботі з молоддю є багато загроз та ризиків. Висловив побажання щодо модернізації роботи Молодіжної ради і необхідності діяти консолідовано та солідарно.

МОЛ2

Модератором заходу стала член Виконкому Молодіжної ради Катерина Баришева, яка разом з учасниками Круглого столу шукала відповіді на важливі ключові питання і підбивала підсумки:

-      якою має бути Молодіжна рада ФПУ та як мотивувати молодь до активної участі у роботі ради;

-      які проблеми турбують профспілкову молодь та яким чином Молодіжна рада ФПУ може сприяти їх вирішенню.

-      що конкретно потрібно роботи в умовах соціально-економічної кризи України, коли уряд не чує громадян цієї країни та зовсім не піклується про їх добробут.

Загалом дискусія на Круглому столі була дуже цікава та змістовна. Думок виявилося чимало. Було напрацьовано план спільних дій та окреслено напрямки роботи, які є найбільш актуальними в умовах сьогодення.

Серед питань, які турбують молодь, саме у профспілковому контексті, підіймалось досить багато актуальних тем. Зокрема, це й забезпечення молоді першим робочим місцем, житлом, гідний рівень оплати праці, соціальних гарантій, стипендій, кар’єрне зростання молоді та якісна профспілкова освіта, необхідність відродження довіри до профспілок, покращення їх іміджу та необхідність оновлення символіки ФПУ, налагодження якісної комунікації як між профструктурами, так і між молодіжними радами членських організацій ФПУ, пошук шляхів взаємодії з роботодавцями задля досягнення спільних цілей, посилення співпраці профспілкової молоді з органами виконавчої влади.

МОЛ3

Проте найбільш жваве обговорення серед учасників Круглого столу визвала тема відсутності дієвої молодіжної структури. Викликає занепокоєння відсутність повноважень у членів ради, які б надавали можливості впливати на прийняття рішень ФПУ щодо молодіжної політики.

Нажаль, учасники Круглого столу визнали, що існуюча нормативна база Молодіжної ради ФПУ, а саме: Положення та Концепція молодіжної політики ФПУ, носять досить формальний характер, не розкривають всієї сутності існування ради та дещо обмежує її можливості. Було прийняте рішення спільними зусиллями напрацювати рекомендації щодо змін та доповнень до вищевказаних документів до 1 листопада ц.р. та розглянути їх на засіданні Молодіжної ради.

Крім виступів та обговорень учасники заходу обмінялися досвідом, а саме були представлені успішні проекти від Маргарити Майорової (Профспілка працівників освіти і науки України), Андрія Івашини (Профспілка працівників нафтової і газової промисловості), Віталія Копиша та Володимира Ковальчука (Чернігівський навчально-методичний центр ФПУ), Романа Тарасенка (Профспілка металургів та гірників України), Романа Артеменка (Харківська обласна молодіжна рада).

Працювали у групах над такими питаннями:

1. 1.як має виглядати модель ідеальної профспілки;
  2. 2.які перспективи молоді у профспілках та як ці можливості реалізувати;
  3. 3.що потрібно зробити чи які умови створити для активізації профспілкової молоді та для збільшення їх продуктивності в профспілковій роботі.

В результаті було отримано цікаві й перспективні презентаційні матеріали. В наступній статті чекайте на висновки та аналіз отриманих результатів роботи Круглого столу.

На завершення, хочеться додати лише одне: наша профспілкова молодь – це золотий ресурс Федерації профспілок України, який обов’язково потрібно залучати до діяльності профспілкових структур всіх рівнів!

Ініціативна група

Молодіжної ради ФПУ