Изображение 6599

 

Нещодавно, у Дніпропетровську в Будинку профспілок відбулась зустріч профспілкового активу області з нашими земляками – народними депутатами України В.Галасюком та О.Дубініним (вони є й керівниками Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва).

 

         Парламентарям були вручені конкретні накази профорганізацій з питань, які їх турбують. Зокрема, це стосується питань критичної ситуації в гірничо-металургійному комплексі та на провідному підприємстві ракетно-космічної галузі – «Південмаші». Голова профільного комітету Верховної Ради В.Галасюк пообіцяв врахувати пропозиції профспілок. І слова свого дотримав.     

       Наразі в парламенті вдалося зіштовхнути з місця дуже болюче для металургів питання забезпечення підприємств металобрухтом, через масований вивіз якого за кордон справа дійшла до зупинки деяких наших заводів.

         І ось, завдяки наполегливості парламентського «промислового» комітету, на днях було прийнято (в першому читанні) закон про збільшення експортного мита на вивіз металобрухту (з 10 до 35 євро), що буде сприяти стабілізації ситуації.

         Виступаючи нещодавно у Запоріжжі, В.Галасюк підкреслив (і ці думки співзвучні позиції профспілок), що сьогодні необхідно зробити все можливе для порятунку гірничо-металургійного комплексу, який є фундаментом української економіки. Крім питання з металобрухтом, голова комітету ВР назвав серед головних для поліпшення ситуації в галузі також недопущення збільшення земельного податку для підприємств ГМК (і всієї промисловості) і підвищення вартості перевезення вантажів «Укрзалізницею».

         Напередодні професійного свята є позитивні новини з Верховної Ради й для південмашівців. Як повідомив голова профкому підприємства В.Васильєв, наприкінці березня він разом із заступником генерального директора заводу К.Завгороднім були запрошені В.Галасюком на засідання очолюваного ним комітету, де розглядався проект закону

№ 4130 про фінансове оздоровлення Південмашу. Ним, зокрема, передбачається, як повідомляється на сайті парламенту, відстрочення зобов’язань підприємства щодо погашення заборгованості не податкового походження перед державою, завантаження виробничих потужностей державним замовленням (в т.ч. державним оборонним), забезпечення його подальшого розвитку шляхом ресурсного забезпечення фінансової стабілізації.

         У ході обговорення народні депутати України – члени комітету відзначили унікальність згаданого підприємства та його надзвичайно велике значення для України як для космічної держави на міжнародній арені. Було зауважено, що на підприємстві склалась незадовільна ситуація. Численні доручення Президента та Кабінету Міністрів України щодо виправлення ситуації на підприємстві не сприяють стабілізації стану справ на заводі.

         Були заслухані й представники ПМЗ. Голова профкому(він же очолює ЦК профспілки «Космомаш») В.Васильєв, зокрема, звернув увагу на необхідність вирішення соціальних питань колективу - повного погашення зарплатної заборгованості (певні кроки тут вже, зазначимо, зроблені), збереження соціальних гарантій і трудових ресурсів (в т.ч. закріплення молодих спеціалістів шляхом забезпечення їх житлом) та заводських об’єктів соціальної сфери.

         Представники Південмашу зазначили, що останнім часом завантаження підприємства замовленнями дещо зросло, але в цілому ситуація залишається складною і потребує постійної уваги влади.

         Після обговорення члени Комітету ВР для вирішення проблем підприємства запропонували викласти пункт перший Розділу І законопроекту у такій редакції:

         «абзац другий статті 1 викласти у такій редакції:

         підприємство погашає заборгованість перед державою щокварталу рівними частинами протягом 10 років починаючи з 2020 року відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів України плану розвитку підприємства, погодженого з Комітетом Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва. На суму заборгованості не нараховуються відсотки. Відсотки, нараховані на суму заборгованості на день прийняття цього закону сплачуються в порядку, передбаченому для сплати заборгованості. Нараховані штрафні санкції списуються».

         Враховуючи вищезазначене, члени Комітету прийняли рішення проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про фінансове оздоровлення державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М.Макарова» ( № 4130) внести на розгляд Верховної Ради України та рекомендувати прийняти його із зазначеними правками у першому читанні за основу.

   Будемо сподіватися, що й інші парламентарі виявлять такий же державницький підхід і проголосують за цей важливий закон.

   Президія Дніпропетровського облпрофоб’єднання має намір продовжити співпрацю з народними депутатами України від Дніпропетровщини задля вирішення інших питань, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності трудових колективів та захисту соціально-економічних інтересів їх працівників.

 

  В.Коврига, зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофоб’єднання

На фото: голова профкому Південмашу В.Васильєв і народний депутат України О.Дубінін під час зустрічі профактиву з парламентарями.