Изображение 6787

 

 

14 квітня у м. Дніпропетровську в Будинку спілок відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради, на якому -  через призму діючої Регіональної угоди  між облдержадміністрацією, об’єднаннями роботодавців та профспілок області - обговорювались  підсумки соціально-економічного розвитку  Дніпропетровщини за 2015 р. та січень-лютий 2016.

Про виконану роботу звітували перший заступник голови ОДА Олег Кужман, керівник Федерації організацій роботодавців Віталій Сергєєв та голова  облпрофоб’єднання Віталій Дубіль.

Господарський комплекс області, як  зазначалося на раді, працює в умовах соціально-економічної і фінансової кризи, скорочення виробництва. З метою зменшення негативного впливу сторони соціального діалогу співпрацювали задля досягнення стабілізації та поліпшення становища працюючих. І зараз ситуація в економіці дещо нормалізується: у січні-лютому 2016 р.  позитивні тенденції були закріплені, і вперше за останні чотири роки вдалося досягти зростання порівняно з аналогічним періодом 2015 р. загального промислового виробництва  на 2,6%.

Проте в цілому ситуація ще залишається складною.  Чимало проблем існує на гірничо-металургійних, машинобудівних підприємствах, у автомобілістів та дорожників, будівельників, в агропромисловому комплексі. В області продовжує спостерігатися зменшення середньооблікової кількості штатних працівників. А кількість звільнених перевищу чисельність прийнятих на підприємства робітників. Найбільш суттєве звільнення відбулося на підприємствах переробної промисловості, будівництва та постачання електроенергії і газу. Все це потребує  невідкладних спільних заходів влади, роботодавців та профспілок.. Облпрофцентр, зокрема, запропонував провести наприкінці квітня за участю сторін діалогу та обласного Центру зайнятості «круглого столу» з питань працевлаштування працівників в умовах загострення ситуації на ринку праці.

Це ж стосується й питань охорони праці, ситуації з дотриманням трудового законодавства та ін.

Одним з пріоритетних напрямків роботи профспілок та їх партнерів, зазначив голова облпрофцентру В.Дубіль,  є забезпечення підвищення заробітної плати працівників та її своєчасна виплата. У цій роботі органи місцевої влади, роботодавці та профспілки керувалися досягнутими в Регіональній угоді спільними домовленостями щодо підвищення рівня середньої зарплати в цілому по області не менш ніж на 20% щорічно. Минулого року досягнуто зростання номінальної зарплати на 19,9%, однак в умовах високого рівня інфляції рівень реальної зарплати до 2014 р. зменшився на 21.2%, що призвело  до зниження купівельної спроможності номінальної зарплати, погіршення матеріального становища працівників. А це, в свою чергу -  до зниження  обороту роздрібної торгівлі більш ніж на 20% та збільшення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги. До цього додалася й значна заборгованість із зарплати, яка виникла, що найбільш тривожить,  на діючих підприємствах.

В цих умовах профспілки наполягають на необхідності збільшення оплати праці найманих працівників, тим більше що для цього є передумови  - зменшення з 1 січня поточного року ставок єдиного соціального внеску. Тому профспілки внесли пропозицію органам влади та роботодавцям надіслати відповідне Звернення до власників, керівників підприємств та голів профкомів щодо необхідності підвищення оплати праці.

І у цьому плані вже є певні результати: завдяки наполегливості Дніпропетровського теркому профспілки вугільників з квітня вдалося  домогтися підвищення на 10% зарплати шахтарів. Двічі цього року (загалом на 29%) збільшувалася зарплата й  на одному з провідних підприємств галузі - ПрАТ «Оріль-лідер», директору, до речі, якого   Олексію Утешеву під час засідання В.Дубіль вручив почесний знак Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнерства» та Почесну грамоту облдержадміністрації.

Досить плідно співпрацюють профспілки Дніпропетровщини зі своїми земляками – народними депутатами України. Зокрема, з головою Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктором Галасюком.

Зі своїми пропозиціями щодо вдосконалення соціального діалогу на національному і місцевому рівнях та вирішення конкретних проблем виступили на раді голови обкомів профспілки Василь Шевченко (металурги), Анастасія Демідова (комунальники), Андрій Берчук (автомобілісти і дорожники), Іван Сова (будівельники), представники  сторони роботодавців – керівники обласної спілки сільгоспвиробників – Віктор Карпенко, асоціації автомобілістів – Олександр  Рєзник.

Учасники засідання трьохсторонньої соціально-економічної ради ухвалили спільне рішення  щодо головних напрямків взаємодії на поточний період, Звернення до голови облдержадміністрації та голови облради -  щодо фінансової підтримки профтехучилищ, центральних органів влади – стосовно відновлення фінансування санаторно-курортного лікування та дитячого оздоровлення Фондом соцстраху з ТВП. Досягнута також  домовленість щодо підготовки та укладення нової Регіональної угоди.

 

           В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофобєднання

 

Изображение 6801

 

Изображение 6808

 

 

Изображение 6811

 

Изображение 6823

 

Изображение 6847

 

Изображение 6857