DSC06131

 

 

14 квітня 2016 року в  залі засідань Федерації профспілок Черкаської області відбулися збори представників навчальних закладів професійно-технічної освіти обласного центру, профспілкових та студентських організацій за участі керівників управління освіти та науки облдержадміністрації, департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Зібрання проведено в рамках заходів Всеукраїнської підтримки дій за подолання вето Президента України щодо фінансування професійно-технічної освіти.

Голова Федерації профспілок Черкаської області  П.Шевченко коротко охарактеризував причини соціальної напруги, що виникла в ПТО після прийняття Верховною Радою України 25.12.2015 року Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік», яким передбачено передачу  повноваження про фінансування закладів ПТО на місцеві бюджети та їх  неспроможністю забезпечити повноцінне утримання навчальних закладів.

Профспілками були проведені акції щодо відновлення фінансування профтехосвіти з державного бюджету (29 січня пікетування КМУ та ВРУ, 18 березня -  Всеукраїнські збори працівників, профспілкових та батьківських комітетів).

Профільним парламентським комітетом підготовлено законопроект про зміни до ЗУ «Про Державний бюджет на 2016 рік», який  підтримано Верховною Радою України,  але ветовано Президентом України.

Начальник управління освіти та науки  облдержадміністрації Данилевський В. поінформував присутніх щодо виділення коштів обласного бюджету на утримання закладів  ПТО в 2016 році та про звернення депутатів обласної ради до парламенту про виділення  необхідних коштів.

Заступник начальника департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаського міськвиконкому Волошин І. підтримав позицію профспілок та поінформував про виділення міською радою 50 млн.грн. на потреби НЗ ПТО обласного центру.

Директор Черкаського професійного ліцею Куліш Ю., учасники протестних акцій в Києві та студенти закладу Бровкіна В.,  Кодь Д. зупинились на питаннях необхідності  збереження та удосконалення системи ПТО, соціальної ролі ПТ закладів у вихованні, підтримці дітей із малозабезпечених сімей, які навчаються в ПТЗ та здобувають робітничі професії.

Учасники зібрання прийняли звернення до Верховної Ради України  з вимогою зберегти систему підготовки кваліфікованих робітників для економіки України, розблокувати державне фінансування ПТУ.

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

DSC06136

 

DSC06140