ЭН

Актуальні питання захисту законних прав та інтересів трудівників галузі обговорили учасники пленарного засідання Центрального комітету Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, що відбувся 19 квітня.

У доповіді голови ЦК Укрелектропрофспілки Сергія Шишова «Про соціально-економічний стан електроенергетики та електротехніки, спільні дії сторін соціального партнерства щодо їх розвитку та виконання Галузевих угод i колективних договорів за 2015 рік i укладення їх на 2016 рік», виступах учасників засідання зазначалось, що протягом 2015 року енергокомпанії та підприємства електроенергетичної галузі продовжували працювати в складних умовах, зумовлених інтенсивним старінням основного електроенергетичного обладнання, обмеженим обсягом коштів на відновлення основних фондів електроенергетики та закупівлю палива для ТЕС, високою різницею між кредиторською та дебіторською заборгованістю в енергетичному секторі економіки.

В 2015 році на підприємствах галузей, що входять в сферу впливу Укрелектропрофспілки, діяли три Галузевих угоди, укладених окремо мiж Міністерством палива та енергетики України i Укрелектропрофспілкою, мiж Національною акціонерною компанією «Енергетична компанія України» i Укрелектропрофспілкою та мiж Міністерством промислової політики України, Фондом державного майна України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств машинобудівної та металообробної галузей «Металіндустрія-Україна" та профспілками машинобудування та оборонного комплексу України, в тому числі для електротехнічних підприємств та організацій.

18 грудня 2015 року укладена Галузева угода між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Фондом державного майна України, Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України» і Профспілкою працівників енергетики та електротехнічної промисловості України на 2016-2018 роки, яка встановлює мінімальні соціальні гарантії, компенсації та пільги, є основою для укладення колективних договорів, трудових договорів, і не обмежує прав компаній та їх структурних (відокремлених, відособлених) підрозділів, підприємств, установ, організацій галузі щодо розширення соціальних гарантій і трудових та соціально-побутових пільг за рахунок власних коштів.

У зв’язку з ліквідацією Національної акціонерної компанії «Енергетична компанія України» без правонаступництва згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2014 р. № 398, втратила чинність Галузева угода між Національною акціонерною компанією «Енергетична компанія України» і Профспілкою працівників енергетики та електротехнічної промисловості України та Незалежною галузевою профспілкою енергетиків України на 2011-2013 роки.

Продовжує поки що діяти Галузева угода мiж Міністерством промислової політики України, Фондом державного майна України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств машинобудівної та металообробної галузей «Металіндустрія-Україна» та профспілками машинобудування та оборонного комплексу України до укладення нової.

Критична ситуація, що виникла в країні, – тривалий спад виробництва, зниження інвестиційної активності, тенденція до скорочення штату працівників і вакансій та, як наслідок, загроза масового безробіття завадили в повній мipi виконати норми та положення Галузевих угод. Так, рівень середньомісячної заробітної плати в електроенергетичному комплексі в 2015 році зріс на 11,1%, в тому числі в енергогенеруючих компаніях на 10,2%, в енергопостачальних компаніях на 11,3%. В електротехнічній промисловості на активно діючих підприємствах зафіксовано зростання середньомісячної заробітної плати за 2015 piк на 7,7%.

Незважаючи на заходи, які вживалися сторонами Галузевих угод, напруженість та ускладнення соціально-трудових відносин виникали на підприємствах за таких чинників, як незадовільне запровадження мінімальних гарантій з оплати праці, низький рівень середньої заробітної плати, наявність заборгованості із її виплати та інші.

Розглянувши соціально-економічний стан підприємств, що входять в сферу захисту Укрелектропрофспілки, спільні дії соціальних партнерів щодо подолання фінансово-економічної кризи та підсумки виконання зобов'язань за Галузевими угодами та колективними договорами, ЦК Укрелектророфспілки постановив:

1.. Визнати, що в 2015 році не виконані норми та положення Галузевих угод i колективних договорів щодо підвищення заробітної плати працівників Підприємств - членів Профспілки.

2. Вважати пріоритетними напрямами діяльності Профспілки посилення соціально-економічного захисту прав та інтересів членів Профспілки в нових соціально-політичних умовах, підвищення громадянської активності з метою забезпечення справедливого розподілу результатів праці на кожному Підприємстві.

3.. Сприяти просуванню забезпечення гідної праці в Україні відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння щодо реалізації Програми гідної праці МОП для України на період 2016-2019 рр., що був підписаний 7 квітня 2016 року на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

4. Сторонам соціального діалогу консолідувати зусилля, спрямовані на пожвавлення виробничої діяльності, сприяння стабілізації розвитку електроенергетики та електротехніки, оновлення основних фондів Підприємств, стимулювання енергозбереження, підвищення рівня продуктивної зайнятості, забезпечення передумов для гідної оплати і умов праці, та поліпшення соціально-економічної ситуації у трудових колективах Підприємств,

5. Домагатися в найкоротші терміни укладення Міжгалузевої угоди у сфері машинобудування.

6. Враховуючи, що питання взаємодії з громадськістю є одним з ключових в Угоді про асоціацію між Україною і Європейським союзом домогтися активізації соціального діалогу центральних і місцевих органів влади з профспілками і відповідно до Закону України "Про соціальний діалог" створення трьохсторонньої соціально-економічної ради паливно-енергетичного комплексу.

8. Домагатися   виконання    Протоколу   спільної  наради  Дирекції з генерації електроенергії ТОВ ДТЕК ЕНЕРГО, голів первинних профспілкових організацій теплоелектростанцій, обласних профорганізацій i адміністрації ЦК Укрелектропрофспілки від 06.04.2016 року.

9. Ураховуючи критичну ситуацію в провідній галузі економіки – електроенергетиці зажадати від Кабінету Міністрів України : Невідкладно затвердити прогнозний баланс енергоринку України на 2016 рік, яким передбачити беззбиткову діяльність енергетичних підприємств; забезпечити роботу теплоелектростанцій мінімальним складом обладнання відповідно до Додатку №2 Правил ОРЕ; забезпечити тепловій генерації 100% оплату за вироблену електроенергію в 2015-2016 рр., у тому числі за рахунок економічно обґрунтованого тарифу, який забезпечує покриття собівартості, а також боргів водоканалів та підприємств ЖКГ, інших підприємств, що фінансуються із державного бюджету України; забезпечити погашення заборгованості за електроенергію ДП «Енергоринок», яка склалася станом на 01.04.2016 перед  підприємствами теплової генерації (ПАТ «Центренерго», ПАТ «Донбасенерго», ПАТ «ДТЕК Західенерго», ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» та ТОВ «ДТЕК Східенерго»).

10. Актуалізувати роботу Координаційного комітету ЦК Укрелектропрофспілки з підготовки процедури вступу в колективний трудовий спір та проведення мітингів (акцій протесту).

11. З метою ведення колективних переговорів, укладення Галузевих угод та їх розповсюдження на Підприємства, які входять в сферу діяльності Міненерговугілля і Мінекономрозвитку сприяти: вступу підприємств електроенергетики до організації роботодавців – Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу, для підприємств машинобудівного комплексу в т.ч. електротехніки – створення галузевої організації роботодавців.

12. Продовжити роботу у складі ФПУ з Верховною Радою України щодо закріплення в новій редакції Трудового кодексу обов'язковості поширення норм Галузевих угод на всі підприємства, які за сферою діяльності відносяться до відповідної галузі.

Прес-центр ФПУ

ЭН1