ОБЛ

Актуальні питання захисту конституційних, економічних та соціальних прав та інтересів працівників у сучасних складних умовах обговорили учасники I-го засідання Ради Київської обласної ради профспілок, що відбулось 17 травня. У заході взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Євген Драпятий.

У доповіді голови Київської обласної ради профспілок Валентина Кононенка «Про завдання профспілкових організацій області по соціально-економічному захисту працівників в світлі рішень VII з’їзду Федерації профспілок України», виступах учасників засідання зазначалось, що протягом 2011-2016 років ФПУ, її членські організації вживали дієві заходи щодо захисту трудових та соціально-економічних інтересів членів профспілок.

ОБЛ1

Проте, наголошувалось у виступах, нова хвиля політичної та економічної кризи в 2014-2015 роках, анексія Криму та воєнні дії на сході країни спровокували введення Урядом політики «жорстокої економії» - заморожування розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, призупинення щорічної індексації пенсій, урізання соціальних гарантій і пільг, що призвело до різкого падіння рівня доходів та купівельної спроможності населення, занепаду вітчизняного виробництва та масштабного зростання рівня безробіття.

ОБЛ5

Підкреслювалось: на жаль, у цих умовах профспілки, як вагома складова громадянського суспільства, не в повній мірі реалізували свій потенціал правозахисної організації. Все це вимагало активних, рішучих та конструктивних заходів з боку профспілок. Тому VII з’їздом ФПУ була прийнята Стратегія діяльності Федерації профспілок України на 2016-2021 роки «Європейський вибір», ухвалені ініційовані делегатами форуму, членськими організаціями резолюції, заяви, звернення, внесені зміни до Статуту ФПУ.

ОБЛ4

Як підкреслювали учасники засідання, сьогодні профспілкові організації усіх рівнів повинні активно брати участь у реформуванні економіки країни, області, міста, району, у приведенні системи трудових відносин, соціальних стандартів та соціального захисту у відповідність до норм та практики ЄС. Важливо використовувати весь наявний потенціал та можливості всіх структур профспілок для досягнення довгострокових позитивних результатів для людини праці.

У своєму виступі на засіданні заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий зазначив важливість консолідації та спільних дій Федерації профспілок України, її членських організацій та, первинних організацій. Тільки спільними зусиллями, маючі загальну та конкретні цілі можна вирішувати найскладніші та найвідповідальніші завдання. А головним пріоритетом, головним завданням профспілок була і залишається справа захисту людини праці, у тому числі і від свавілля чиновників, корупціонерів та рішень, що порушують принцип соціальної справедливості.

ОБЛ3

Євген Драп’ятий також підкреслив необхідність та важливість дієвого та конструктивного соціального діалогу. Тільки шляхом переговорів, діалогу, досягнення взаєморозуміння між органами влади, роботодавцями та профспілками можна вирішувати актуальні та болючі проблеми, що турбують сьогодні працівників, всіх громадян країни, зазначив він.

Зважаючи на вищевикладене та беручи до уваги конкретні завдання, поставлені перед членськими організаціями, профспілковими організаціями всіх рівнів VII з’їздом ФПУ, XXIV обласною міжспілковою звітно-виборною Конференцією профспілок, Рада Київської обласної ради профспілок вирішила:

1.Рішення VII з’їзду ФПУ, Програмні резолюції та заяви З»їзду з актуальних проблем соціально-економічного захисту трудящих і розвитку профспілкового руху взяти до неухильного виконання.

ОБЛ2

2. Керівникам членських організацій облпрофради:

- протягом травня-червня 2016 року довести документи VII з’їзду ФПУ до відома всіх первинних профспілкових організацій та широкого загалу профспілкового активу, забезпечити їх обговорення та вивчення в системі профспілкового навчання з метою врахування визначених З»їздом завдань в практичній діяльності ;

« Європейський вибір», резолюцій З»їзду.

3. Вважати головними напрямами діяльності профспілок області в сучасних умовах:

3.1.Збереження і зміцнення єдності та солідарності профспілок, консолідацію дій для захисту соціально-економічних та трудових прав і інтересів працюючих;

3.2.Сприяння створенню нових профспілкових організацій на підприємствах, в установах та організаціях різних форм властності;

3.3.Здійснення захисту профспілкових прав і свобод, організаційне, кадрове, фінансове та інформаційне зміцнення профспілок, підвищення їх авторитету в суспільстві як єдиної сили, здатної активно представляти та ефективно захищати інтереси людини праці;

ОБЛ6

Забезпечення повного використання наданих законодавством можливостей для захисту профспілкових організацій та активістів від утисків;

3.4. Запровадження якісного навчання профспілкового активу;

3.5.Забезпечення представництва молоді та жінок у виборних профспілкових органах, сприяння посиленню соціальних гарантій для молоді, активізація роботи молодіжних рад.

4. Президії обласної ради профспілок, керівництву та членським організаціям облпрофради:

4.1. Домагатися подальшого розвитку соціального партнерства з органами влади та роботодавцями на засадах взаємоповаги, рівності, безумовного виконання досягнутих домовленостей на всіх рівнях;

4.2. Активізувати роботу по виконанню Розпорядження голови Київської облдержадміністрації № 286 від 07 серпня 2015 року « Про посилення взаємодії профспілок з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в Київській області» ;

4.3.Здійснювати дієвий конструктивний діалог з органами влади, Об»єднанням організацій роботодавців у процесі реалізації соціально-економічних реформ в області, створенні нових та збереженні існуючих робочих місць, забезпеченні умов гідної праці на кожному робочому місці.

4.3.1.Продовжити роботу по підписанню територіальної угоди між Київською обласною державною адміністрацією, Спільним представницьким органом об»єднань організацій роботодавців Київської області та Київською обласною радою профспілок на 2016 – 2020 роки;

4.3.2. При укладенні Територіальної угоди передбачити заходи, спрямовані на забезпечення права на гідну працю та її достойну оплату, всеохоплююче соціальне страхування, адресну підтримку працівників.

ОБЛ7

4.4. Забезпечувати дієвий ефективний кваліфікований захист прав членів профспілок на безпечні і здорові умови праці, їх соціальний захист у разі травмування на виробництві ; здійснювати громадський контроль профспілок за додержанням роботодавцем законодавства про охорону праці та виконання заходів з охорони праці, передбачених колективними договорами;

4.4.1.Використовувати профспілковий потенціал для недопущення порушень конституційного права працівників на працю;

4.4.2.Розглянути на засіданні Президії питання про створення при облпрофраді технічної інспекції праці на громадських засадах;

4.4.3.Продовжити роботу по підписанню Угоди між обласною радою профспілок та Головним управлінням Держпраці України в Київській області.

4.5. Здійснювати прогнозування соціальних наслідків рішень дій місцевих органів виконавчої влади з метою оперативного реагування на упередження порушень трудових, соціально-економічних прав працівників. У разі необхідності організовувати акції протесту.

4.6. Брати участь у діяльності громадських організацій та рад шляхом делегування до їх складу своїх представників, обстоювати інтереси працівників і профспілок при виробленні відповідних рішень.

4.7. Активізувати практику проведення Днів облпрофради у містах та районах області.

Проводити спільні заходи ( семінари, наради, круглі столи тощо) облпрофради та членських організацій за участю представників органів влади, місцевого самоврядування, Об»єднань роботодавців.

4.8. Сприяти модернізації профспілкового руху, виходячи із сучасних умов політичного та соціально-економічного розвитку країни.

Прес-центр ФПУ