image-31-05-16-03-50

 

З ініціативи Ради профспілок Івано-Франківської області під головуванням голови РПО Басюка І.Є. відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Ефект від зниження єдиного соціального внеску: чи збільшив бізнес працівникам зарплату та надходження до бюджетів та соціальних фондів».

         У заході взяли участь начальник Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло, заступник директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації - начальник управління праці Ярослава Ульванська, перший заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в області Валерій Семанишин, заступник начальника ГУ ДФС в Івано-Франківській області Роман Панасюк та інші представники органів виконавчої влади, роботодавців та профспілок.

            У виступах учасників «круглого столу» акцентувалася увага на проблемах, які можуть виникнути у зв’язку із зниженням ставки ЄСВ майже вдвічі - до 22%. Однак, як зазначив у своєму виступі перший заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в області Валерій Семанишин, планові показники надходження внесків до Пенсійного фонду за 4 місяці по області  виконані на 105 %, а фонд оплати праці зріс на 20%.

         Представники інших структур також зазначили, що ситуація в області контрольована. За чотири місяці поточного року середня зарплата на підприємствах зросла на 22,5%, що значно вище зобов’язань сторін соціального діалогу відповідно до Територіальної угоди на 2016 рік.

         Водночас із засторогою відзначалось те, що 70% ЄСВ надходить від організацій бюджетної сфери. Це наслідок недостатнього впливу влади на розвиток промисловості. Потребує більшої уваги питання неформальної зайнятості  та легалізації заробітної плати.

         За результатами «круглого столу» сторони домовилися узагальнити рекомендації учасників та направити їх відповідним органам.

 

Рада профспілок Івано-Франківської області