DSC06958

 

 

31 травня 2016 року в Міністерстві соціальної політики України відбулась зустріч керівників обласних організацій Профспілки працівників соціальної сфери з Міністром соціальної політики Ревою Андрієм Олександровичем.

Міністр розповів про першочергові завдання Уряду щодо реалізації соціальної політики та кроки, які будуть здійснені вже найближчим часом. Темою розмови стало обговорення проблемних питань працівників соціальної сфери, які були висловлені членами Центральної Ради Профспілки на ІІІ Пленумі 28 квітня 2016 року. Серед них найголовнішими стали питання фінансування і оплати праці, зростання навантаження на працівників і плинність кадрів, очікувані ризики для соціальної сфери у процесі децентралізації влади щодо збереження трудових колективів та інші.

Навантаження, яке сьогодні відчувають працівники соціальної сфери, стало причиною високого рівня плинності кадрів, яка складає від 12% до 23,5 %, що призводить до соціальної напруги, невдоволення окремих соціальних груп населення щодо своєчасного забезпечення оформлення різних видів соціальних допомог, в тому числі для учасників та переселенців із зони АТО та Криму.

Прикладом є той факт, що останнім часом, наприклад, в Житомирській області звільнилося  6 начальників районних УПСЗН, 29 спеціалістів відділів допомог і субсидій та 8 фахівців Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, які через мізерні заробітні плати та надмірне навантаження змушені виїжджати працювати за кордоном на некваліфікованих посадах.

При такій системі підходу до кадрів галузь щорічно втрачає до 20% висококваліфікованих працівників.

Попри вжиті заходи, не вдалося покращити стан справ з оплатою праці для працівників бюджетної сфери, зокрема, соціальної сфери. Середня заробітна плата в галузі складає: в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) від 1868 грн.(Миколаївська обл.), в будинках-інтернатах – від 2200 грн. (Миколаївська обл.), в управліннях соціального захисту населення райдержадміністрацій – від 1955 грн.(Житомирська обл.). Недостатність фінансового забезпечення спричинила зменшення розмірів надбавок, доплат працівникам.

Як свідчать інформації від обласних організацій Профспілки, прийнята 9 грудня 2015 року постанова Кабінету Міністрів України №1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» позитивних результатів не дала. Заробітна плата зменшилась за рахунок обнулення індексації, яка суттєво впливала на її розмір, адже фонд заробітної плати не збільшувався, виплати проводились в межах затвердженого кошторису.

Невиконання в 2016 році постанови Кабінету Міністрів України №732 від 16 вересня 2015 року «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районих у містах рад» також призвело до зменшення заробітної плати працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад . Попри всі звернення керівництва Міністерства соціальної політики України, Центральної Ради Профспілки  про виділення коштів і звернення до керівників обласних державних адміністрацій, в усіх областях кошти до працівників соціальної сфери не надійшли, виплати згідно постанови не проводяться, окрім деяких управлінь соціального захисту міських рад. 

Введений в дію з 1 травня 2016 року Закон України «Про державну службу» і прийняті постанови Кабінету Міністрів України на реалізацію цього Закону не забезпечені фінансово, адже коштів на встановлення нових розмірів посадових окладів,виплати за ранг та вислугу років державним службовцям в регіонах недостатньо.

Учасники зустрічі запропонували Міністру:

 

1.Звернутись до Кабінету Міністрів України про збільшення фінансування Департаментів та управлінь соціального захисту для  виплати заробітної плати в повному обсязі відповідно до розмірів, передбачених Законом України «Про державну службу» та  прийнятих постанов Кабінету Міністрів України.

2.Забезпечити виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 № 732 „Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад” в повному обсязі.

3. Ініціювати розробку і прийняття Закону України про престижність праці в соціальній сфері.

Тривогу викликають і процеси, які відбуваються із запровадженням децентралізації влади. Для галузі це неминуче скорочення чисельності, адже не всі місцеві бюджети спроможні забезпечити утримання закладів соціальної сфери. Особливо виникають проблеми з реформуванням територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Це вже відчули на собі працівники в Тернопільській області, яких масово попереджають про майбутнє вивільнення, що приводить до напруженості в трудових колективах.

Учасники засідання висловили пропозицію Міністру :

 

1. Звернутись до Кабінету Міністрів України:

- про проведення пілотного проекту в окремих регіонах, в яких вже створені об’єднані територіальні громади і на утриманні яких знаходяться територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг). У об'єднаних територіальних громадах на місцях (районах) немає належного досвіду та кадрового потенціалу для проведення великого об'єму аналітичної роботи та організації надання соціальних послуг особам (сім'ям), які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. А тому реформування діючої системи надання соціальних послуг потрібно почати з надання можливості сильним об'єднаним територіальним громадам набути досвід. До завершення пілотного проекту і отримання результатів зберегти існуючу підпорядкованість і фінансування територіальних центрів.

2. Провести спільно з Центральною Радою Профспілки «круглий стіл» з метою обговорення організації системи надання соціальних послуг населенню в умовах децентралізації і збереження трудових колективів галузі.

Серед проблемних питань було і питання діяльностіь протезних підприємств галузі. Постановою КМУ від 30.12.2015 №1156. внесені зміни до пункту І Порядку відрахування до Державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державного унітарного підприємства та їх об’єднаннями щодо відрахування з чистого прибутку до бюджету в розмірі 75%. Після збільшення розміру відрахувань на протезних підприємствах галузі не залишається коштів для створення фондів на покращення умов праці робітникам підприємства та його розвиток.

Такі зміни в частині відрахувань з чистого прибутку до бюджету (75%) фактично призведуть до знищення підприємств і тисячі працівників залишаться без робочих місць та засобів для існування, а тисячі інвалідів залишаться без належного протезування та засобів пересування.

Члени Центральної Ради Профспілки звернулись до міністра про ініціювання внесення змін в Порядок відрахування до Державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (із змінами внесеними Постановою Кабінету Міністрів України №1156 від 30.12.2015р.) щодо оподаткування прибутку для протезних підприємств галузі в раніше діючому розмірі 15%.

Наприкінці зустрічі голова Профспілки Тьоткін В.І. подякував Міністру за результативну зустріч і можливість донести  проблемні питання, які турбують спілчан. Висловив побажання проводити такі зустрічі щоквартально, а також враховуючи підписану Галузеву угоду, надіслати листи керівникам структурних підрозділів в регіонах про реалізацію її положень і врахуванні в колективних договорах. Міністр схвально сприйняв висловлені пропозиції.

 

Профспілка працівників соціальної сфери України

 

 

DSC06967

 

DSC06973