Изображение 7100

 

Ось вже понад сторіччя трудове Дніпро живе за гудком легендарної Брянки – ПрАТ «Євраз-Дніпровський металургійний завод».

Таким же символом і лідером-провідником профспілкового руху Придніпров’я і всієї країни була й залишається профспілкова організація цього підприємства. На початку червня вона відзначає своє 110-річчя.

З цієї нагоди металургів привітав голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

«…Своїм створенням на хвилі буремних подій 1905 р.,  йдеться у його листі,  профспілка металістів Катеринослава (Дніпропетровська) завдячує саме першим делегатським зборам, які виникли ще раніше в цехах Брянки. І не випадково, що першими її лідерами теж були  робітничі активісти підприємства. Вже незабаром після легалізації професійних спілок у березні 1906 р. профорганізація металістів стала найчисельнішою і найактивнішою на Придніпров’ї, відіграючи важливу роль у розширенні і зміцненні  профспілкового руху.

Свою авангардну роль у захисті прав трудівників «гарячого цеху» ваша профорганізація зберегла й до наших днів. Нинішнє покоління профактивістів, вірне традиціям минулих років, задає тон у роботі обласної галузевої профорганізації та облпрофоб’єднання.

Особлива Вам подяка за збереження і примноження пам’яті про досягнення минулого в сьогоднішні здобутки, що знаходять відображення у експозиції заводського народного історичного музею, численних публікаціях та виставках, у повсякденній виховній роботі з молоддю…

Бажаю Вам і надалі гідно нести профспілкове знамено і завжди бути попереду...»

… Щоденний непереривний цикл металургійного виробництва відображається навіть на характері урочистостей. На Брянці вони розпочалися ще рано вранці, коли профактивісти  прямо зі своїх робочих місць ненадовго прийшли до заводського музею, де були ознайомлені з тематичною виставкою про історію і сьогодення профорганізації, підготовленою  директором цього закладу Іллею Романютою та його колегами, а також отримали нагороди за свою  самовіддану працю.

Після цього у профкомі було відкрито нову Дошку пошани «Профспілковий авангард».

Й одразу ж - до буденних справ. На оперативній нараді керівники профкому і цехових комітетів обговорили нагальні питання організації виробництва і соціальної сфери – якраз зараз, зокрема, розпочалася  літня оздоровча кампанія. Активно включилися металурги й у збір підписів під заявою до уряду щодо його «драконівського» рішення про вартість газу для населення, яке, на думку трудящих, погіршить й без того складне матеріальне становище людей.  Профактивісти виступають за те, щоб подібні кроки  влади супроводжувалися адекватними заходами  з підвищення соціальних стандартів…

Головні ж урочистості відбулися ввечері у Будинку органної та камерної музики (колишній Брянській церкві, побудованій ще до революції за кошти заводчан). Там зібралися представники чотирьох поколінь профспілковців.

Тепло вітали їх голова профкому Сергій Крамарчук, а також голови ЦК профспілки металургів і гірників України – Сергій Комишев, обкому – Василь Шевченко, облпрофоб’єднання – Віталій Дубіль, керівництво заводу, колеги з інших підприємств. Кращі з кращих отримали високі профспілкові нагороди.

Не забули й ветеранів. Зал вибухнув аплодисментами, коли на сцену піднялися колишні голови профкому - Ігор Терліченко,  Валерій Кріпаченко та Олександр Бабченко, які розповіли про найголовніше, що було у минулі роки. Зокрема, О.Бабченко згадав, що брянці ще на початку незалежності одними з перших вступили у затяжний трудовий конфлікт з колишнім власником заводу ВФГ «Приват» з питань оплати та умов праці і, в підсумку, добилися тоді дуже важливої перемоги, ставши  для всіх прикладом   наполегливості в боротьбі за права трудящих

Всякого буває і сьогодні, але, як зазначалося на зборах, профкому зараз в цілому вдається знаходити спільну мову з адміністрацією підприємства у реалізації колективного договору і забезпечувати металургам гідну і своєчасну оплату праці,  належні її умови,  соціальні гарантії.

Нинішнє покоління підтримує і розвиває традиції своїх попередників. На високому рівні поставлено колдоговірну роботу. У профкомі вже чимало років плідно працює Школа профактиву. Регулярним стало вручення у заводському музеї молодим брянцям  профспілкових квитків. Велика увага приділяється інформаційно-пропагандистській роботі: діє інтернет-сайт профкому, активно передплачуються профвидання. Чимало добрих справ на рахунку Молодіжної ради. Й не дивно, що молоді металурги активно залучаються до профспілкової діяльності. На заводі вже є кілька  династій профспілкових активістів – Дробчук, Онищенко та ін.

А скільки уваги приділяється духовному розвитку трудящих, про що засвідчила й музична програма урочистостей, головний тон у якій задавали  заводські самодіяльні митці. Справжнім гімном стала, зокрема, пісня «Мы – металурги», яку написав та блискуче виконав разом зі своїми колегами майстер доменного цеху Геннадій Євсєєв. Не відставали від дорослих і майбутні металурги – вихованці підшефного дитячого закладу № 240, а також п’ятирічний онук однієї з профактивісток Артем Кузьменко, який «на ура» прочитав  «профспілкового» вірша…

Головне, чого домагається профком – ці дійти до кожного члена профспілки, залучивши їх до спільної справи.

Дуже актуальні і нині заклики знайшов колись у відозві Катеринославської спілки металістів (1906 р.): «… Якщо ми не хочемо, щоб наша спілка перетворилася у бюрократичний заклад… ми повинні вдихнути живий струмок в нашу спілку. Нам необхідно тісніше зближатися з правлінням, а засобом для цього повинні слугувати загальні збори… Тоді члени спілки проймуться солідарністю й самодіяльністю; творчість та почин витіснять з нашого повсякдення байдужість та пасивність. Профспілка – зброя в руках робітника, і кожен з нас повинен навчитися володіти цією зброєю».

Саме цих принципів  профорганізація Брянки дотримується й сьогодні.                    

                    

                                                           В.Коврига, зав. прес-центром

                                                                           Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 

IMG 4334

 

Изображение 7086

 

 

 

Изображение 7139

 

IMG 4308

 

IMG 4323

 

IMG 4384

 

Изображение 7061