DSC06227

 

Останнім часом до Федерації профспілок Черкаської області збільшилась кількість звернень працівників бюджетних організацій у зв’язку з наданням адміністрацією короткострокових відпусток за власний рахунок.

 

         7.06.2016 року провели нараду за участю фахівців департаменту фінансів, представників головних розпорядників коштів облдержадміністрації та галузевих профспілкових об’єднань (освіти та науки, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери, держустанов), управління держпраці, національної служби посередництва та примирення.

         Перекладання відповідальності Кабінетом Міністрів України на місцеві органи виконавчої влади, самоврядування без належного фінансового ресурсу та реальних реформ призводить до чергового росту соціальної напруги в колективах. На виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери області не вистачає біля 150 млн.грн. Роботодавець (керівник бюджетної установи) змушений проводити скорочення чисельності працівників, переводити їх на неповну зайнятість, надавати відпустки за власний рахунок, оптимізувати роботу установи до можливостей затвердженого фонду оплати праці. На керівнику ж відповідальність за своєчасність виплати заробітної плати.

 

DSC06235

 

 

         Як в умовах недофінансування, не порушуючи трудового законодавства (примусова відпустка працівника є грубим порушенням), адміністрації та профспілці знайти компроміс і забезпечити права працівника?

         Вихід один – об’єктивна оцінка ситуації, реальна детінізація економіки, ліквідація корупції та виведення коштів з держави, створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу. Країна наслухалась критики діяльності «попередників», потрібен уряд фахівців, практиків, патріотів.

         Завжди направляли листи на КМУ, ВРУ, АПУ щодо необхідності реагування на проблеми. На жаль, всі листи повертались для вирішення на місці.

 

DSC06233

 

         Запропонували розгляд питання забезпечення видатків на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери у ІІ півріччі 2016 року на засіданні Президії та Ради Федерації профспілок України 22-23 червня п.р. та визначення подальших дій.

 

Федерація профспілок Черкаської області