КИЕВ

 

Дії Міськпрофради та її членських організацій по посиленню соціального захисту членів профспілок у зв’язку з підвищенням тарифів на оплату комунальних послуг обговорили 16 червня учасники II засідання Ради Об’єднання профспілок, організацій профспілок у місті Києві «Київська міська рада профспілок».Вів засідання голова Міскпрофради Валентин Мельник.

     У доповіді з цього питання заступника голови Міськпрофради Олени Панової, виступах зазначалось, що треба більш активно та рішуче відстоювати права та інтереси працюючої людини, всіх громадян України. рішуче.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі проінформував, що на засідання Ради ФПУ, яке відбудеться 23 червня, внесено питання про позицію і дії профспілок в умовах підвищення цін і тарифів. «Наша позиція з питання підвищення цін на газ зрозуміла – те, що зроблено Урядом, є неприйнятним, - підкреслив він. - Як змінити ситуацію? Це більш складне питання, яке нам належить вирішити. Ми запланували цю роботу на декілька етапів. Перший – донести в трудові колективи нашу позицію, щоб люди зрозуміли, що захищати вони повинні самі себе – свої права та інтереси. Самі члени профспілок повинні зайняти громадянську позицію і бути готовими її відстоювати і виборювати. Перший етап – звернення до органів влади з кожної первинної організації. А їх 62 тис, які об’єднують 6 млн. громадян, які у своїх зверненнях повинні законодавчу і виконавчу владу примусити цим питанням займатися».

Говорячи про дії профспілок щодо законодавчої влади, Григорій Оосовий сказав, что прийнято рішення стосовно проведення парламентських слухань і звіту Уряду з цього питання. «Ми обираємо депутатів, щоб вони представляли інтереси своїх виборців, адже парламент має розібратися, чи була невідворотність ситуації у прийнятті такого рішення Урядом, - наголосив він. - Ми переконані, що були варіанти не підвищувати у саме такому масштабі ціни на газ. І МВФ не вимагав піднімати ціну на газ відразу до 100%. Друге – те, що стосується виконавчої влади, якщо влада говорить, що це незворотна дія і ми все зробили так, тому що немає альтернативи підвищенню, тоді має відбутись підвищення заробітних плат. Іншого способу ми, як представники працівників, не вбачаємо. Наша функція – захищати права працівників на достатній життєвий рівень. Тому від влади ми очікуємо, що кожному трудовому колективу від Уряду має надійти лист, як це передбачено законом про звернення громадян, і нехай Уряд пояснить кожній первинній організації, чому ним прийняте саме таке рішення».

Відносно превентивних дій, заявив Голова ФПУ, «ми розробили законопроект і направили всім депутатським фракціям, і запропонували такий алгоритм – підвищення з 1 жовтня ц.р. заробітної плати до рівня фактичного прожиткового рівня – 2800 грн».

«Ми зробили попередній розрахунок, як це вплине на фонд оплати праці і які витрати це буде потребувати, щоб зростання зарплати відбулось спочатку в реальному секторі, а потім – в бюджетному, - підкреслив Григорій Осовий. - Ми бачимо, що підвищення мінімальної зарплати потребує 289 млрд. грн. – з них за місяць реверсом повернеться до бюджету у вигляді податку на доходи фізичних осіб приблизно 150 млрд. Вже половина коштів знайдена. Ще 140 млрд. потрібно знайти. Але це реальний шанс нам сьогодні жорстко заявити про необхідність підвищення зарплат!»

Говорячи про зниженні ЄСВ з 37% до 22% на усіх підприємствах, установах і організаціях, про те, що відбулася економія фонду зарплати, профспілковий лідер зазначив, що треба ставити питання, щоб кошти, які роботодавець раніше платив на страхування працівника, повернути працівникові у вигляді підвищення заробітної плати. Це був би вже перший реальний крок на захист працюючих. Але для цього потрібно, щоб кожна первинка ініціювала колективні переговори і вимагати такої дії. «Це – обов’язок кожної первинної профспілкової організації, - підкреслив Григорій Осовий.

«Ми пропонуватиме на розгляд Ради розглянути питання щодо проведення протягом липня першого етапу Всеукраїнської акції протесту в усіх регіонах, - сказав він. - В селищах, містах, в обласних центрах мають пройти акції протесу проти підвищення цін. І вже на осень можливо проведення Всеукраїнської акції протесту в м. Києві як солідарні дії профспілок, якщо прийме таке рішення Рада за тиждень. І є ще механізм переговорів – ми наразі проводимо цю роботу. Альтернативи підвищення заробітних плат немає і профспілки мають це питання ставити».

На засіданні також виступив відомий експерт з даної проблематики екс-міністр з питань житлово-комунального господарства, народний депутат Верховної Ради України III, V та VI скликань, а нині – Голова всеукраїнської громадської організації «Спілка власників житла України» Олексій Кучеренко.       Він прокоментував дії Уряду щодо встановлення економічно необґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги, поділився думками стосовно ролі столичних профспілок у ситуації, що склалася в країні, й закликав до спільних активних дій, спрямованих на унеможливлення прийняття керівництвом держави відповідних остаточних рішень.   

Нагадаємо, що 9 червня 2016 р. представники 26 галузевих членських організацій, що входять до складу Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок», Громадські об’єднання «Тарифна мобілізація» й «Публічний аудит», а також небайдужі громадяни, які приєдналися до маршу протесту Київської Міськпрофради, пікетували Національну Комісію, котра здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.      Аби не допустити подальшого збідніння народу України через економічно необґрунтовані тарифи на послуги з централізованого опалення й постачання гарячої води для населення, пікетувальники вимагали: 

* оприлюднення об’єктивних даних про газовий баланс України й прозорості енергетичних і фінансових потоків у житлово-комунальному господарстві та енергетичному секторі;

* приведення чинних тарифів у відповідність до досягнутого рівня соціально-економічного розвитку, згідно з вимогами ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»;

* заборонити НКРЕКП підвищувати тарифи без їх попереднього аудиту експертами;

* встановити адекватні та обгрунтовані тарифи й ціну на газ. 

Учасники засідання також обговорили інші питання порядку денного, серед яких:

:  - про внесення доповнень і змін до Статуту Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві  «Київська міська рада профспілок» (доповідач – заступник Голови Київської Міськпрофради В. С. Рижих);

- про кадрові зміни й граничну чисельність та структуру Апарату Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві  «Київська міська рада профспілок» (доповідач – В. П. Мельник).

Прес-центр ФПУ

 

КИЕВ1

 

КИЕВ2

 

КИЕВ3

 

КИЕВ4