DSC 0016

 

17 серпня 2016 року відбулася Президія Київської обласної ради профспілок, на якій вперше було заслухано комплексний аналіз ситуації в обласній галузевій профспілці АПК, з орієнтацією на конкретні первинні організації, надано рекомендації щодо подальшої роботи. Презентовано досвід кращих практик обкому.

         Підготовка даного питання розпочалася за півроку, коли дослідити ситуацію і зробити якісний аналіз, особливо в частині стрімкої втрати членства, погодилася Київська обласна профспілка працівників АПК, голова Баришева Катерина Олександрівна.

         Спільно з Облпрофрадою було створено спеціальну комісію, яка накреслила план дій, в тому числі, відряджень по районних і первинних організаціях для вивчення стану справ і фінансового забезпечення організацій, надання їм практичної допомоги і проведення консультувань.

Київська обласна профспілка працівників АПК була обрана для вивчення не випадково, - тому сприяли ряд об’єктивних причин. Однією з яких є те, що саме аграрна профспілка завжди була і є флагманом Облпрофради, вона має глибоку історію, пройшла всі стадії свого становлення, адже заснована ще у далекому 1945 році.

Окрім цього, на сьогодні це є одна з найчисельніших організацій області, кількість членів профспілки дорівнює 36 617 чол. Але динаміка профспілкової чисельності організації невтішна, кожен рік втрати сягають 10% (2014 рік - 11%, 2015 рік – 12,7%).

Розширена система функціонування райкомів (20 райкомів), де працюють одна-дві штатні одиниці також потребують оновлення та модернізації, як підходів в роботі, так і омолодження своїх колективів (комісій, рад). На жаль, станом на сьогодні, вони не завжди готові оперативно реагувати і боротися за свої позиції, не проявляють принциповості і вимогливості.

 

DSC 0020

 

Таким чином, Голова Облпрофради - Кононенко Валентин Федорович, його заступник Харченко Лідія Олексіївна спільно з Головою Київської обласної профспілки працівників АПК Баришевою Катериною Олександрівною дійшли висновку, що треба глибоко вивчити реальний стан справ в районах, перевірити їх документообіг і фінансові документи. Відповідне рішення було прийняте й на Президії обкому профспілки працівників АПК від 07.07.2016 р., яке визначило об’єкти, які необхідно дослідити комісією: Білоцерківський райком (голова Василенко Володимир Андрійович), Миронівський (голова Піштова Оксана Василівна), Яготинський (голова Xвостіков Василь Миколайович).

Відповідно до плану роботи обласної ради профспілок, з 19 по 22 липня поточного року робоча комісія Облпрофради у складі заступника Голови Облпрофради Харченко Л.О., завідуючої відділом з гуманітарних питань Облпрофради Приходько О.М., Голови обласної профспілкової організації працівників харчової та переробної промисловості Карнатової Г.В. та Голови обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Кисіля В.П. з виїздом на місця вивчала питання щодо роботи Київської обласної профспілки працівників АПК зі збереження первинних профспілкових організацій та профспілкового членства.

 

DSC 0022

 

     Під час роботи члени робочої групи познайомились з діяльністю безпосередньо обласної профспілки, визначених районних організацій, а також п’ятьох первинних профспілкових організацій:

- Білоцерківського національного аграрного університету ( голова Hедашківський Володимир Михайлович );

- Басейнового управління водних ресурсів річки Рось (голова Вигівська Олена Йосипівна);

- товариства з обмеженою відповідальністю « Пустовіти» (голова Желізна Hадія Григорівна);

- Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла Hаціональної академії аграрних наук України ( голова профкому Коба Анатолій Петрович);

- товариства з обмеженою відповідальністю « АГРІСТЕЙТ» села Hечипорівка Яготинського району ( голова профкому Шендрик М.О.)

Результати такої кропіткої роботи було презентовано членам Президії Київської обласної ради профспілок 17 серпня ц.р. Вступну частину результатів перевірки доповіла заступник Голови Облпрофради Харченко Лідія Олексіївна. Загальну презентацію вела Голова Профспілки Баришева Катерина Олександрівна, яка презентувала роботу, яка ведеться організацію з метою збереження членства та розвитку профспілки. Ділилася досвідом реалізації спільних проектів з органами державної влади, місцевого самоврядування, міжнародної співпраці, роботи з молоддю.

У презентації було вказано на сильні та слабкі сторони Київської обласної профспілки працівників АПК, зроблено аналіз фінансового становищі і перспектив організації.

Також виступили члени комісії: завідуюча відділом з гуманітарних питань Облпрофради Приходько Ольга Михайлівна, Голова обласної профспілкової організації працівників харчової та переробної промисловості Карнатової Галина Володимирівна.

Було прийнято відповідну Постанову Президії, яка, враховуючи досвід Київської обласної профспілки працівників АПК, а також ефективність проведення такого глибокого аналізу, надала ряд рекомендацій іншим членським організаціям Київської облпрофради, а також членам Обласної ради профспілок, працівникам апарату Облпрофради. Було прийнято рішення Постанову та інформацію надіслати до відома та використання в роботі членським організаціям Облпрофради.

Даний підхід в роботі є прогресивним і корисним всім сторонам, які беруть в ньому участь. Комплексний аналіз ситуації в обласних галузевих профспілкових організаціях, з орієнтацією на конкретні первинні організації, з відрядженнями і проведенням зустрічей безпосередньо з членами профспілок, має стати правилом для всіх організацій, які планують розвиватися й нарощувати свою міць.

Київська обласна рада профспілок продовжуватиме крокувати обраним шляхом.

 

Київська облпрофрада