DSC 2280

 

Таку думку висловлювали члени Соціально-економічної тристоронньої ради, засідання якої відбулося у вівторок, 30 серпня, у приміщення Федерації профспілок Рівненщини.

 

Присутніми на ньому були члени Тристоронньої соціально-економічної ради, голови обласних профоб’єднань та первинних профспілкових організацій, представники влади, роботодавців та ЗМІ.

Профспілкову сторону на засіданні представляв голова Федерації профспілок області Микола Шершун, депутатський корпус області – перший заступник голови облради Микола Драганчук, від облдержадміністрації – заступник голови ОДА Ігор Тимошенко. Головував на засіданні, згідно регламенту, голова організації об’єднання Роботодавців області Володимир Боярчук.

Засідання Ради будо скликане аби презентувати та обговорити підписану 23 серпня ц.р. довгоочікувану Генеральну угоду та, зважаючи на те, що літо минуло і не загорами вже опалювальний сезон, ще раз спробувати розібратися наскільки обґрунтованими є встановлені ціни на газ, тарифи на гарячу воду й опалення.

Микола Шершун очільник Федерації профспілок області та співголова тристоронньої соціально-економічної ради в області у своєму виступі зазначив, що підписання Генеральної угоди є великим кроком вперед на шляху у побудові соціальної держави. Він також наголосив, що угода покликана розпочати нову історію взаємодії щодо соціально-економічної політики держави, розвитку національної економіки та створення належних умов для праці громадян. І те, що її підписання відбулося на найвищому рівні особисто прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, дає надію на позитивні зміни в соціально-економічній політиці державі. Голова ФПО також висловив переконання, що підписання угоди надасть можливість додаткових гарантій захисту працюючих 8 млн. людей, як в державному так і приватному секторі економіки. «Профспілкова сторона в ході переговорів вимагала максимального наближення положень Угоди до європейських норм і соціальних стандартів, - наголосив Микола Шершун, ця позиція базувалася на угоді про асоціацію з Європейським союзом, яка вимагає від соціальних партнерів спрямування системи колективних договорів і угод на справедливий розподіл результатів праці між державою, працівниками і бізнесом».

За словами голови ФПО, мінімальна заробітна плата вже в цьому році має бути підвищена не менше ніж на 10 відсотків понад визначеної в законі. А середня зарплата має зрости на 20%. «Це ще не є успіх, але це вкрай важливо для захисту людей в умовах безперервного зростання цін і тарифів», - наголосив Микола Шершун..

Що ж до існуючих нині тарифів на ЖКП та цін на газ та електрику, члени Ради були одностайні. Або переглядаємо тарифи або піднімаємо зарплати! Прожитковий мінімум, який нині є в Україні – це як дієта для дістрофіка, сказав у своєму коментарі голова ФПО Микола Шершун. Члени ради погодилися з тим, що варто, перш за все, розвивати економіку, внутрішній ринок, зокрема, переробну промисловість. Брати транші для проїдання - це шлях в нікуди.

По завершенню засідання Тристоронньої соціально-економічної ради її члени прийняли відповідні рішення, які будуть обов’язкові до виконання для усіх підписантів.

 

DSC 2278

 

Жанна Арсенічева,

Інформаційно-аналітичний центр Рівненської області