НАГР 

На розширеній заводській виробничій нараді голова ФПО Максим Баланенко і голова обласної ради профспілки «Автосільгоспмаш» Віталій Бєлан вручили генеральному директору ПрАТ «Гідросила АПМ» Олександру Шамшуру Почесний знак Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнерства». Ця відзнака – вершина ділових взаємин і своєрідний підсумок багаторічної співпраці керівника і профкому.

         Далеко не кожен роботодавець отримує такі нагороди. Олександр Захарович отримав Почесний знак за конкретні справи. Упродовж     багатьох років гідросилівці знають його, як принципового і вимогливого керівника, професіонала своєї справи, який успішно вирішує, як виробничі, так і соціальні питання, а його поміркованість у вирішенні виробничих питань завжди була і залишається добрим прикладом для тих, хто поруч.    

Він не розділяє економічні питання і соціальні, а розв’язує їх паралельно, відчуваючи персональну відповідальність за виробництво і його працівників. З підприємством поріднився з 1978 року, пройшовши шлях від інженера-технолога до генерального директора унікального заводу, який спеціалізується на розробці та виробництві аксіально-поршневих машин і запчастин до них для гідросистем комбайнів, тракторів, інших мобільних машин. Сьогодні це підприємство є провідним в галузі автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України і на теренах СНД.

         Нинішній ритм життя спонукає освоювати виробництво продукції високої якості, конкурентоздатної на ринках збуту, впроваджувати нові технології, оновлювати технічну базу найсучаснішим  обладнанням - працювати, випереджаючи час. А рухають «Гідросилу АПМ» по сучасній дистанції її працівники, які є головною цінністю в корпоративній культурі. У 2013 році за значні трудові здобутки трудовий колектив був визнаний кращим в області, а його фотопортрет розміщений на міській Дошці Пошани.

         - З такими директорами, як Олександр Захарович, зазначає голова профкому Сергій Олійник, - приємно співпрацювати. Заслуговує на увагу справжня турбота про працівників та членів їх сімей. Мені, як голові профкому, не соромно дивитися людям в очі – соціальні питання вирішуються на належному рівні. Зокрема, взяли курс на створення сучасних робочих місць. На підприємстві створюються комфортні виробничі умови. Впродовж останніх 5-ти років проведено серйозну реконструкцію службових і виробничих приміщень, прилеглої території. Майже 60 відсотків площі капітально відремонтовано, встановлено офісні меблі та введено в дію нові санітарно-побутові приміщення. В цьому році введено в експлуатацію після капітального ремонту кілька приміщень. Все це треба бачити. На підприємстві робиться все, щоб закласти фундамент на майбутнє і досягти найвищих критеріїв умов праці. Словом, сьогодні підприємство зовсім не те, яке було 10-20 років тому – після реконструкції воно мовби наблизило Європу до окремо взятої території.

         Крім цього, виконуються зобов’язання, передбачені колективним договором, в тому числі і соціальні питання, а це виплата матеріальної допомоги на лікувально-оздоровчі, за заявами працівників, ветеранам, заохочення до ювілейних свят, здешевлення харчування працівників в заводській їдальні, безплатне харчування працівників ІІІ зміни зі шкідливими умовами праці. Це і додатково оплачувані відпустки батькам при народженні дитини, у зв’язку з ювілеєм.

         Червоною ниткою в колдоговорі проходить оздоровлення працівників та членів їхніх сімей. Цього року вартість пільгової 8-денної путівки на корпоративну базу відпочинку «Прибій», яка знаходиться на березі Чорного моря, з 3-х разовим харчуванням коштувала 900 грн., а вартість дитячої 21-денної путівки в табір «Бригантина», що в Новоархангельську, склала всього – 282 грн. Деякі працівники навіть жартували з цього приводу: де ще можна знайти такий комунізм?

         Спільно з адміністраціями підприємств профком зберіг чимало традицій – це проведення заходів до Дня Перемоги, 8 Березня, професійного свята машинобудівника, для дітей гідросилівців щороку проводимо розкішне свято «День першокласника» - з подарунками, концертом, розвагами і солодощами. Це дітям запам’ятовується на все життя. Організовуємо спартакіади, новорічні ранки, для працівників і членів їхніх сімей культпоходи до театру і філармонії, поїздки за маршрутами вихідного дня. В цьому році для заводчан тричі були організовані поїздки в Київ і в Світловодськ в яхтклуб та на блакитне озеро, двічі в Умань до Софіївського парку, для дітей була поїздка до Миколаєва та заповідника «Хутір Надія».

         Максим Баланенко відзначив багато позитивних моментів співпраці сторін соціального діалогу. «Головне, що профком і адміністрація знаходять порозуміння практично в усіх питаннях. З року в рік поліпшується колективно-договірна робота, зростає соціальна наповнюваність цього документа. Неспроста єдина первинна профорганізація «Гідросила» у 2008, 2011 та 2013 роках діставала перемогу у Всеукраїнському конкурсі на кращу профорганізацію, де одним із основних показників оцінювання роботи було виконання зобов’язань колдоговору».

         Головне, зазначив Віталій Бєлан, що взаємини з роботодавцем та їх представниками профком будує не через конфронтацію, а шляхом цивілізованого діалогу, через відповідальність, визначену законодавством, і завжди виходить із того, що роботодавець реально може зробити. «Саме з цієї позиції ведуться переговори. Якщо з’являються спірні питання – сідають за стіл переговорів. Головне – досконало знати закони, займати тверду, принципову позицію, коли йдеться про права та інтереси людей».

 

Марія Іванова