ОПЗ

Центральна рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей України повторно звернулася до Прем’єр - мінстра України Володимира Гройсмана у зв’язку з вимушеною зупинкою виробничої діяльності ПАТ «Одеський припортовий завод».

Листами від 12.08.2016 Профспілка вже зверталася до Кабінету Міністрів України (№ 246-02) та Фонду державного майна України (№ 245-02) з вимогою вжити невідкладних заходів, спрямованих на поновлення нормальної виробничої діяльності ПАТ «ОПЗ», а саме: встановити спеціальну ціну на природній газ для підприємств, що використовують його як сировину при виробництві аміаку та карбаміду з метою зниження собівартості готової продукції, та провести другого конкурсу з продажу державного пакету акцій ПАТ «ОПЗ» для залучення стратегічного інвестора, здатного вкласти значні інвестиції для покращення фінансового стану підприємства.

Проте, станом на 12 вересня 2016 року будь-яких дій з боку органів державної влади, спрямованих на створення умов для відновлення роботи ПАТ «ОПЗ», зроблено не було, підприємство вже місяць перебуває у простої, а перспективи його подальшої діяльності залишаються невизначеними.

Така ситуація, зазначається у зверненні, свідчить про безгосподарність державних органів, до компетенції яких належить вирішення питання про відновлення діяльності найпотужнішого вітчизняного підприємства хімічної промисловості.

Крім того, повна зупинка виробництва на підприємстві суттєво знижує його інвестиційну привабливість у ході приватизації в рамках другого конкурсу з продажу державного пакету акцій ПАТ «ОПЗ», розпочати який планується найближчим часом.

У листі наголошується, що внаслідок різкого зниження рівня доходів працівників ПАТ «ОПЗ», яке є містоутворюючим для м. Южне Одеської області, у поєднанні зі зростанням вартості житлово-комунальних послуг та енергоносіїв, у регіоні спостерігається зростання соціальної напруги.

Таким чином, подальший простій підприємства при затягуванні з його приватизацією, призведе до незворотних негативних наслідків для підприємства та регіону.

Враховуючи викладене, Центральна Рада Профспілки вимагає невідкладно вирішити питання про відновлення постачання природного газу на ПАТ «ОПЗ» на прийнятних для цього підприємства умовах з метою поновлення його виробничої діяльності та вирішити питання про приватизацію Одеського припортового заводу для визначення інвестора, який за рахунок залучення додаткових фінансових коштів покращить діяльність зазначеного підприємства.

«Про результати розгляду зазначеного звернення просимо в найкоротший термін повідомити Профспілку для інформування трудового колективу підприємства», - говориться у листі до Голови Уряду.

Прес-центр ФПУ