ФАРМ

Центральна Рада профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України повторно звернулась до В.о. Міністра хорони здоровя України Уляні Супрун у зв’язку з нагальними проблемами діяльності фармацевтичних підприємств, працівники яких є членами нашої Профспілки.

У попередньому зверненні Профспілки до Міністерства охорони здоров’я України від 22.07.2016 № 214-02, відповідь на яке на сьогодні не надано, йшла мова про таке.

Внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» (далі – Закон) щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів стало причиною виникнення нових проблем у діяльності українських фармацевтичних підприємств, зокрема щодо втрати конкурентоздатності фармацевтичної продукції, виготовленої в Україні, та необхідністю захисту вітчизняних виробників в умовах нестабільної фінансово-економічної ситуації в країні.

Насамперед, при спрощенні процедури реєстрації іноземних ліків фармацевтичний ринок України залишиться незахищеним від потрапляння на нього низькоякісних препаратів виробництва третіх країн світу, що призведе до втрати вітчизняними виробниками значного сегменту ринку. При цьому, державний бюджет недоотримає значні кошти податків та обов’язкових платежів, а експортно-імпорттний баланс отримає негативні наслідки.

З прийняттям вищезазначеного Закону, виконання державної програми імпортозаміщення також опинилось під загрозою.

Від вимушеного здешевлення препаратів вітчизняного виробництва постраждають виключно вітчизняні виробники. Іноземні виробники працюють в більш стабільному валютному ринку, закуповують субстанції за свою внутрішню валюту. Вітчизняні ж фармацевтичні підприємства змушені купувати основну сировину та компоненти для виробництва готової продукції за іноземну валюту при дестабілізованому валютному ринку в Україні, що значно знижує рентабельність та прибутки підприємств і унеможливлює їх направлення на внутрішнє інвестування і подальший розвиток.

На теперішній час не вирішено проблеми спрощення проходження вітчизняних лікарських засобів через процедуру перекваліфікації Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі – ВООЗ). Згідно з оголошеною представником ВООЗ позицією щодо стандартів GMP та відповідних систем інспектування, ВООЗ відносить Україну «до країн із строгою регуляторною політикою». Тобто, в Україні створено надто сувору регуляторну систему згідно з критеріями ВООЗ. При цьому, встановлені штучні перешкоди для потрапляння вітчизняних ліків на зарубіжний ринок при наявності у наших виробників найвищих міжнародних стандартів належної виробничої практики.

Можна констатувати відсутність державних заходів, в тому числі визначених спеціальними нормативними актами, які б передбачали першочерговість закупівлі державними медичними закладами та аптеками вітчизняних ліків, а закупівлю імпортних лікувальних засобів – лише при відсутності аналогічного асортименту товарів вітчизняного виробництва. Слід зазначити, вимоги Світової Організації Торгівлі - СОТ щодо заборони певних преференцій вітчизняним виробникам на ці види продукції не поширюються.

Водночас, зростання ціни на енергоносії, гарячу та холодну воду також неодмінно спричинить збільшення цін на вітчизняні ліки, в той час як імпортні ліки у своїй ціні залишаться незмінними, що стане додатковим фактором зниження конкурентноздатності вітчизняних фармацевтичних препаратів.

«Оскільки нестабільність сучасної економіки України перешкоджає не тільки розвитку, а і виживанню вітчизняних виробників, звертаємось до Вас, шановна пані Уляно, на засадах соціального діалогу та з метою захисту вітчизняних виробників лікарських препаратів, вжити заходів щодо активізації діяльності очолюваного Вами Міністерства стосовно невідкладного вирішення зазначених вище питань», - говориться у листі..

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України

Прес-центр ФПУ