статья биденко

 

15 вересня 2016 року Федерація профспілок Одеської області проводила навчання профактиву, в якому взяли участь понад 80 членів профспілок, керівництво ФПО, лідери первинних та обласних профспілкових організацій.

Навчання проводилося за темами:

- Правозахисна робота в первинних профспілкових організаціях. Організація громадського контролю за додержанням законодавства про працю та практика захисту профспілкових прав;

- Коментарі фахівців ФПУ до Генеральної угоди на 2016-2017 роки.

 

У навчанні брали участь фахівці апарату Федерації профспілок України: заступник керівника правової та технічної інспекцій праці профспілок – головний правовий інспектор праці Сидоряк І.Г. та головний спеціаліст відділу виробничої політики департаменту захисту соціально-економічних прав Живолуп І.В.

 

Учасники заходу були поінформовані про нові форми правозахисної роботи профспілкових організацій, про основні завдання профспілкових органів різних рівнів щодо організації громадського контролю за додержанням законодавства про працю. Присутнім були надані практичні поради щодо зазначених питань.  

 

Під час розгляду теми «Генеральна угода на 2016-2017 роки» учасники семінару опрацювали такі питання:

- Історичний аспект укладання Генеральних угод в Україні.

- Перебіг переговорного процесу з підготовки проекту Генеральної угоди на 2016-2017 роки.

- Підписання, суб’єкти Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016-2017 роки та її основні положення.

- Механізм використання норм Генеральної угоди на 2016-2017 роки у колективно-договірній роботі на галузевому, регіональному та локальному рівнях, зокрема щодо участі профспілкових організацій в регулюванні питань виробництва, зайнятості, оплати праці.

- Основні інструменти встановлення підвищених мінімальних гарантій в оплаті праці в галузевих, територіальних угодах та колективних договорах.

- Основні напрямки діяльності Федерації профспілок у сфері оплати праці (законодавчі ініціативи та переговорні процеси щодо мінімальних гарантій в оплаті праці, забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, оплати праці за галузевою ознакою).

Наприкінці семінару присутні задали лекторам питання і обговорили ряд проблем, які потребують вирішення, а також висловили свою подяку за надання корисної інформації.

 

Департамент захисту соціально-економічних прав

Правова та технічна інспекція праці профспілок