Изображение 8286

 

Днями в Дніпропетровському обласному об’єднанні профспілок під головуванням її керівника В.Дубіля відбулася нарада з проблем атестації робочих місць за умовами праці. Обговорюючи це питання, її учасники особливо зупинялися на негативних аспектах запровадження нової редакції Списків №1 та №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою КМУ від 24 червня 2016 року № 461.

 

Изображение 8346

            

Всі виступаючі на нараді, а це – виробничники, вчені Українського науково-дослідного інституту промислової медицини, лікарі-практики, роботодавці, представники профспілок - вказували на непродуманість рішення уряду, яке вже призводить, до масового збурення трудових колективів, яких воно стосується. На вуглевидобувних, гірничодобувних, металургійних, машинобудівних, хімічних, медичних та інших підприємствах області, згідно з цим рішенням, безпідставно позбулися права на пільгові пенсії десятки тисяч робітників.

 

Изображение 8340

          

   Не виключаючи дійсно назрілої необхідності перегляду і осучаснення цих Списків, учасники наради відзначали поверховий, однобокий підхід до вирішення цього питання, без врахування реальних виробничих обставин і умов роботи переважної більшості професій, робіт і посад, виключених зі Списків. Вони також звертали увагу на те, що це рішення уряду не має ніякого обгрунтування для підприємств небюджетної сфери, де пенсійні виплати проводяться виключно за рахунок підприємств і не впливають на бюджет Пенсійного фонду України.

 

Изображение 8343

           

Учасники наради, представники трудових колективів та профспілкових організацій області звернулися з листом до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана, в якому закликають уряд ввести тимчасовий мораторій на запровадження згаданої постанови № 461 і затверджених нею Списків. Відповідним міністерствам, разом з організаціями роботодавців, профспілками, вказується у цьому листі, необхідно більш фахово, грунтовно і об’єктивно вивчити реальну ситуацію на підприємствах по кожному з виключених зі Списків пункту і досягти спільного, виваженого, компромісного рішення з цього питання.

 

Изображение 8319

                                

Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання