Изображение 8360

Завершується сільськогосподарський рік. Він був непростим, але аграрії Дніпропетровщини, як зазначалось на нещодавньому спільному засіданні Союзу сільгосппідприємств та пленуму обкому профспілки працівників АПК, все ж досягли непоганих результатів (зібрано, зокрема, 2, 4 млн. т зернових). Засіявши восени більше 700 тис. га озимини, вони зробили непоганий заділ на майбутнє.

Але чи вдасться й наступного року зібрати добрі врожаї? Це питання, як кажуть, зависло у повітрі. Насамперед, як говорили учасники згаданого заходу у Будинку профспілок, їх турбують нинішня недолуга податкова політика, неувага влади до проблем   галузі (особливо – тваринництва) та потреб її працівників і взагалі сільського населення, прояви корупції, беззаконня та рейдерства.

Що стосується соціальних питань, то головне навантаження тут несуть малі та середні сільгосппідприємства (вони ж – головні платники податків), а тим часом великі агрохолдінги, «тіньовики» ( а їх стає все більше), завдяки певним схемам «оптимізації» та нехтування правами пайовиків, працюють лише на себе й отримують величезні прибутки. Чимало виникає й проблем у сфері землекористування. Проте   органи влади всіх рівнів майже не впливають на ці негативні процеси. Все це змушує аграріїв, їх профспілку вдаватися до різних форм впливу на верхи. 4 жовтня у Києві вже відбулась   всеукраїнська акція протесту працівників АПК, в якій взяли участь й представники Дніпропетровської обласної профорганізації.

В роботі заходу взяли участь і виступили керівники сільгосппідприємств з різних районів області, голова Союзу сільгосппідприємств області В.Карпенко, начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації В.Удовицький, радник голови обласної Ради О.Любович, голова обкому профспілки Г.Смирна, представники фіскальних та землевпорядних органів.

Було прийнято Звернення до керівництва держави та Відкритого листа до голів райрад та територіальних громад з проблем, що турбують працівників галузі.

Изображение 8372

Зокрема, у Зверненні зазначається, що вибіркове обмеження з 1 січня 2016 року спецрежиму з ПДВ та чергове збільшення податкового навантаження на сільськогосподарські підприємства болюче вдарили по аграрному бізнесу, який працює на внутрішній ринок. І насамперед це стосується   малих та середніх господарств, які утримують соціальну інфраструктуру села, забезпечують робочі місця, зареєстровані на територіях, на яких працюють (а не в офшорних компаніях, як агрохолдінги), і сплачують податки до місцевих бюджетів. Одночасна різка девальвація національної валюти збільшила операційні витрати аграрних підприємств в чотири рази, що ставить під загрозу розвиток сільського господарства, особливо тваринництва. Є проблеми й у рослинництві. Все це може призвести до стрімкого зростання цін на продукти харчування, які входять до споживчого кошику, що в свою чергу знизить рівень якості життя всього населення України.

Аграрії області вимагають задля відновлення на законодавчому рівні спеціального режиму оподаткування ПДВ сільськогосподарських товаровиробників, який діяв до січня 2016 року, ухвалити законопроект № 3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, у тому числі сільгосптоваровиробників» до кінця 2016 року та заборонити застосування до суб’єктів спецрежиму сплати ПДВ фінансових санкцій за допущені у 2016 році помилки при заповненні податкових декларацій. Наполягають вони й на законодавчому врегулюванні питання оподаткування сільськогосподарських товаровиробників всіх категорій по єдиній сітці, взявши за основу, яка є базою оподаткування, площу земель в обробітку, що поставить всіх товаровиробників, незалежно від форми господарювання, в рівноцінні умови по оподаткуванню та відповідно дозволить збільшити надходження до бюджету. Вимагають вони збільшити суму коштів з державного бюджету України на програму здешевлення відсоткової ставки банківських кредитів для сільгосптоваровиробників та забезпечити її фінансування, а також змінити законодавство в частині реєстрації права приватної власності та безумовного захисту цього права від незаконних посягань.

Виступають аграрії також за продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення (допоки не буде розроблений весь комплекс законодавчих актів, необхідних для завершення земельної реформи) та розробку практичних механізмів стимулювання (в тому числі через податкові пільги) користувачів та власників землі до відтворення та підвищення родючості грунтів.

Изображение 8375

Изображение 8380