LostFile JPG 774226

25 жовтня 2016 року відбулася позачергова ХХVІІ Тернопільська обласна міжспілкова конференція, в якій взяли участь голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, народний депутат України Тарас Пастух, директор департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Вадим Боярський, заступник голови Організації роботодавців області, голова правління ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» Ярослав Карпик, начальник відділу апарату обласної ради Ірина Шумада.

На початку конференції з нагоди 90-ої річниці утворення міжгалузевого об’єднання профспілок Тернопільщини відбулося нагородження кращих профспілкових активістів Грамотами Федерації профспілок України, обласної ради та обласної державної адміністрації.

З основного питання порядку денного «Сучасні соціально-економічні виклики та дії виборних профспілкових органів щодо захисту прав та інтересів членів профспілок» виступив голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний. Основними чинниками, які формують негативні тенденції у соціально-трудовій сфері, він визначив: стрімкий ріст цін на енергоносії, житлово-комунальні та інші послуги і товари, недостатні темпи зростання середньомісячної заробітної плати, зменшення чисельності працюючих у виробничому секторі економіки, застосування режимів неповної зайнятості, нелегальна виплата заробітної плати.

LostFile JPG 2981056

Заступник голови організації роботодавців області Ярослав Карпик наголосив на недостатній ефективності взаємодії з органами державної виконавчої влади, невідповідності структури випускників закладів профтехосвіти потребам виробничого сектору економіки.

Народний депутат України Тарас Пастух проінформував делегатів про проблеми у фінансовому забезпеченні Пенсійного фонду України, недосконалості його системи, зупинився на непрозорості діяльності керівництва концерну «Укроборонпром», закликав профспілки до спільних дій з метою тиску на владу для прийняття соціально-відповідальних рішень.

Голова ФПУ Григорій Осовий доповів учасникам конференції про хід соціального діалогу з Кабінетом Міністрів України щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати, погашення заборгованості з її виплати та з інших питань, передбачених Генеральною угодою.

LostFile JPG 4721216

Одночасно очільник Федерації нагадав присутнім про рішення президії ФПУ щодо проведення у м.Києві 17 листопада Всеукраїнської акції протесту профспілок та закликав профспілкових активістів усіх ланок до якісної роботи задля досягнення максимальних результатів.

Директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський торкнувся проблем тіньової зайнятості, низького рівня заробітної плати, реалізації програми надання житлових субсидій населенню.

В дискусії з обговорюваного питання взяли активну участь голови обласних профспілкових організацій працівників житлово-комунального господарства Валерій Косс, охорони здоров’я – Володимир Кузів, Кременецької районної організації профспілки працівників освіти і науки – Лілія Чечуріна.

Голова ФПУ Григорій Осовий та народний депутат України Тарас Пастух надали відповіді на запитання учасників конференції.

LostFile JPG 2375680

Крім того, своїм рішенням конференція внесла зміни до Положення про Тернопільську обласну раду профспілок.

LostFile JPG 4984128

LostFile JPG 407828