КЛ-ГЛАВНІЙ

 

Актуальні питання, які зараз турбують членів профспілок, всіх працівників такої важливої сфери життя, як культура, обговорили 27 жовтня учасники Пленуму ЦК Профспілки працівників культури України.

У роботі Пленуму взяли участь та виступили заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, заступник Міністра культури України Тамара Мазур, голова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко, начальник управління Міністерства молоді і спорту України, народний депутат України Микола Величкович, заступник голови НСПП Сергій Гербеда, директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, голова Центральної Ради фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» Євген Баженков.

 

КЛ21

 

З доповіддю  «Про роботу Профспілки працівників культури України за період з 17 вересня 2015 р. по 27 жовтня 2016 р. з захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів членів Профспілки» виступила Голови Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна. Вона підкреслила, що важливі питання соціально-економічних, трудових та соціальних прав працівників сфери культури були та залишаються головним пріоритетом у діяльності Профспілки працівників культури України.

Людмила Перелигіна акцентувала свою увагу на тому, що Центральний комітет та профспілкові організації усіх рівнів в умовах змін у соціально-економічному та суспільно-політичному житті держави вживали належних заходів щодо захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів членів Профспілки, продовжуючи роботу відповідно до повноважень, визначених Статутом Профспілки, та прийнятої VI з'їздом Профспілки Стратегії  діяльності на 2015-2020 роки.

 

КЛ9

 

Не зважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію в державі, обмежене фінансування та економію бюджетних коштів, ЦК Профспілки, профспілковим організаціям всіх рівнів, використовуючи всі можливі важелі, вдалося успішно вибудувати систему соціального діалогу з своїми соціальними партнерами, продемонструвати єдність колективної співпраці у вирішенні соціально-економічних проблем галузей культури та досягти у звітному періоді позитивних результатів із забезпечення конституційних прав працівників.

Першочергова увага у звітному періоді приділялась законотворчій роботі; актуалізації соціального діалогу на національному, регіональному, локальному рівнях з метою збереження установ та закладів культури, засобів масової інформації, спортивних організацій; здійсненні контролю за реалізацією конституційного права працівників на отримання в терміни, визначені законодавством, та в повному обсязі заробітної плати; забезпеченні дотримання норм трудового законодавства під час впровадження контрактної форми трудового договору у сфері культури; недопущенні порушень трудових прав працівників регіональних філій НТКУ в період переходу на суспільне телерадіомовлення; забезпеченні громадського контролю за охороною праці тощо.

Разом з тим постійне підвищення цін і тарифів, галопуюча інфляція, стрімкий хід реформи децентралізації з одночасним підвищенням повноважень органів місцевої влади, створення у регіонах об'єднаних територіальних громад та посилення їх фінансової спроможності вимагають особливої уваги та громадського контролю від профспілкових організацій всіх рівнів, особливо у регіонах, та зміцнення профспілкової єдності.    

 

КЛ-ДРАП

 

У своєму виступі на Пленумі ЦК заступник Голови ФПЦ Євген Драп’ятий передав привітання від Голови ФПУ Григорія Осового та дав високу оцінку активної та ефективної діяльності Профспілки та особисто її Голові Людмилі Перелигіної. Він наголосив на тому, що Профспілка працівників культури України завжди в авангарді боротьби за соціально-економічні права та інтереси людини праці.

 

КЛ10

 

Євген Драп’ятий проінформував присутніх про ситуацію з виконанням вимог профспілок до Уряду та роботодавців. Одню з них, підкреслив він, була вимога підвисити мінімальну заробітну плату. Перемогою профспілок можна назвати той факт, що Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман не тільки дав високу оцінку конструктивної та плідної співпраці з профспілками, але й заявив про підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати до 3200 грн. Це є прикладом соціально відповідального ставлення влади до праці українських працівників і надзвичайно відповідального ставлення Уряду до виконання соціального контракту з Профспілками, укладеного 23 серпня 2016 року при підписанні Генеральної угоди на 2016-2017 роки.

«Наступні наші спільні з соціальними партнерами кроки - забезпечення реформи оплати праці на засадах гідної праці і наближенням до європейських стандартів», - наголосив заступник Голови ФПУ. Він також проінформував про хід виконання положень Генеральної угоди, про ті кроки, що вже зроблено щодо розвитку економіки України та соціально-економічного захисту працюючої людини.

 

КЛ5

 

Заступник Міністра культурі України Тамара Мазур проінформувала присутніх про новації в Міністерстві, розвиток та поглиблення соціального діалогу з профспілками як в центрі, так і на місцях. Вона дала високу оцінку ініціативам та діяльності профспілок у підвищенні ефективності цього діалогу, вирішенні проблем членів профспілок, всіх працівників сфери культури. Вона також відповіла на актуальні та гострі запитання щодо поточної ситуації та перспектив з умовами праці та її оплатою.

Заслухавши та обговоривши доповідь та виступи членів ЦК Профспілки, соціальних партнерів, Пленум прийняв відповідну постанову.

 

КЛ8

 

Під час Пленуму заступник Голови НСПП Сергій Гербеда вручив Голові профспілки Людмилі Перелигіної Свідоцтво про репрезентативність Профспілки працівників культури України.

 

КЛ6

 

Було також обговорено низку інших актуальних та важливих питання профспілкового життя та соціально-економічного захисту членів Профспілки. Серед них: «Про затвердження делегованих представників обласних організацій Профспілки членами ЦК Профспілки працівників культури України», «Про внесення змін до Положення про територіальні (районні, міські, обласні, АР Крим) організації Профспілки працівників культури України», «Про внесення змін до Положення про первинну організацію Профспілки працівників культури України».

 

КЛ18

 

КЛ20

 

КЛ24

 

 

Прес-центр ФПУ