рада 2 

 

27 жовтня 2016 р. відбулося засідання Ради Федерації профспілок області, під час якого було обговорено питання «Про організаційне і фінансове зміцнення ФПО та її членських організацій».

 

У засіданні взяли участь заступник Голови Федерації профспілок України Саєнко В.В., голова Центрального комітету профспілки працівників агропромислового комплексу України Сопелкін І.С.

У своєму виступі голова ФПО Шевченко П.В. охарактеризував сьогоднішній період діяльності профспілок в умовах наступу на права працівників, зниження їх життєвого рівня, зростання безробіття, порушення роботодавцями прав найманих працівників, утиску самих профспілок як такий, що потребує солідарності, єдності та результативності дій, вдосконалення організаційної структури і фінансового зміцнення, здійснення конкретних кроків до свого оновлення. Потенціал профспілок в силу різних як об’єктивних причини (скорочення зайнятості населення, відповідно профспілкового членства), так і суб’єктних (залежність від роботодавця, недоліків активності на всіх рівнях, фінансова неспроможність внаслідок сталої та незмінної протягом багатьох років галузевої і територіальної структури профспілок), не виконується.

         Аналіз профспілкового членства, чисельності первинних профспілкових організацій за останні 5 років в області показав, що крім загального зниження чисельності, частина обласних галузевих профоб’єднань зуміли досягти збільшення чисельності. Що підтверджує необхідність перенесення акценту роботи на рівень первинних профорганізацій, місцевих та районних координаційних рад профспілок.

         Профспілки крім розширення дій колективних договорів мають навчитися співпрацювати з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими організаціями, в т.ч. молодіжними.

         Потребує кадрове зміцнення фаховими спеціалістами, як юристи та інспектори з охорони праці, територіальних профспілок, посилення впливу на стан соціально-трудових відносин, виробничий травматизм на підприємствах. А це можливе тільки при координації зусиль галузевих профоб’єднань та забезпечення фахівців гідною заробітною платою.

         Профспілкам потрібно навчитись надавати широкій публічності інформацію своїх дій, та досягнутих результатів через засоби масової інформації, участі у теледебатах, виступах на радіо, інформування на власних сайтах.

         Шевченко П.В. привернув увагу до проблем утримання приміщень територіальних профоб’єднань. Адже в умовах постійного росту комунальних послуг, електроенергії, земельного податку, надзвичайно проблематично підтримувати технічний стан водо – та теплопостачання, забезпечувати комфортні умови праці для працівників обласних комітетів профспілок без реального фінансового відшкодування витрат.

         Члени Ради ФПО у своїх виступах відзначили посилення ролі ФПУ на вирішення питань соціального захисту працівників, в т.ч. підписання ФПУ Генеральної Угоди на 2016 – 2017 роки з Урядом та роботодавцями, підвищення іміджу профспілок після проведення акцій щодо вартості природного газу та тарифної політики держави, врегулювання співпраці з професійно – технічною освітою та ліквідації заборгованості з виплатою заробітної плати працівникам облавтодору.

 

рада 3

 

         Заступник Голови ФПУ Саєнко В.В. поінформував членів ради про хід перемовин профспілок з Урядом щодо реформування системи оплати праці, спільної ініціативи про запровадження в 2017 році мінімальної заробітної плати в розміри 3200 грн., відновлення повноцінної роботи Фондів соціального страхування.

         Голова ЦК працівників АПК України Сопелкін І.С. охарактеризував ситуацію в аграрній сфері держави, реалізації проектів по відновленню вітчизняного виробництва, проблемних питаннях створення профспілкових організацій в агропромисловості, фермерських підприємствах.

         Саєнко В.В., Сопелкін І.С., Шевченко П.В., також мали зустріч з головою Черкаської ОДА Ткаченком Ю.О., на якій обговорили питання підвищення заробітних плат, зайнятості населення, стану соціального захисту. Профспілковці обговорили з очільником області питання врегулювання конфлікту на Косарському МПД з керівництвом ДП «Укрспирту».

 

рада 1

 

Федерація профспілок Черкаської області