DSC 0025

 

31 жовтня, в приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації відбулося засідання Чернівецької обласної тристоронньої соціально-економічної ради, у рамках якої голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Іван Мунтян, голова ради Федерації роботодавців Чернівецької області Микола Бузинський та голова Чернівецької обласної ради профспілок Володимир Шкварковський підписали Територіальну угоду про регулювання основних принципів та норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин у Чернівецькій області на 2016-2018 роки.

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук зазначив, що на сьогодні співпраця між владою та бізнесом – це важливий елемент соціально-економічного життя не лише Буковини, а й всієї держави, який повинен базуватися на принципах прозорості та конструктивності. Одним із ключових розділів Територіальної угоди визначено зобов'язання Сторін соціального діалогу щодо забезпечення розвитку виробництва, підтримку і розвиток пріоритетних галузей області, збереження трудового потенціалу.

У своєму виступі голова обласної ради профспілок Володимир Шкварковський відзначив плідну співпрацю робочої групи Сторін соціального партнерства в ході напрацювання положень та підготовки проекту Територіальної угоди. Вдалося імплементувати основні норми Генеральної угоди, які є обов’язковими до виконання. Угода передбачає узгодженні норми зростання середньої заробітної плати працівникам, зайнятих в сфері економіки встановлення розміру тарифної ставки робітника 1-го розряду на рівні не нижче визначеної галузевою угодою, скорочення розриву між мінімальною та реальною заробітною платою. Дана угода містить низку важливих положень у сфері соціального захисту, охорони праці, забезпечення продуктивної зайнятості та соціального захисту від безробіття, розвитку соціального діалогу в Чернівецькій області. В угоді значно розширено розділ роботи з молоддю. Вперше передбачено рекомендації щодо включення окремих положень, норм до міських, районних територіальних угод, угод, які будуть укладатися в об’єднаних територіальних громадах, колективних договорах.

Голова обласної ради Іван Мунтян відмітив важливість підписання Територіальної угоди і сподівається на тісну співпрацю між усіма гілками влади, профспілок та роботодавців. Укладена угода забезпечить справедливий розподіл результатів праці, реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати і її достатній рівень, задоволення потреб працівників на рівні вище за державні соціальні стандарти і соціальні гарантії, захисту споживчої вартості доходів працівників.

 

За словами голови ради Федерації роботодавців Чернівецької області Миколи Бузинського, Територіальна угода передбачає покращення ситуації на ринку праці області, зокрема це стосується питання зростання середньої заробітної плати працюючим. Узгоджений документ відповідає вимогам сьогодення. Микола Дмитрович запропонував раз на місяць на апаратній нараді облдержадміністрації спільно, за участю членів обласної тристоронньої соціально-економічної ради, заслуховувати та обговорювати ті соціальні програми та проекти, які приймаються владою.

 

DSC 0045

 

Чернівецька обласна рада профспілок