1 DSC07782

 

 

10 листопада 2016 року в Харківському соціально-економічному інституті для профспілкового активу була проведена тематична година Консультаційно-інформаційної ПЛАТФОРМИ з питань праці, зайнятості та охорони праці для членів профспілок Харківщини - «пілотного» спільного проекту Об’єднання профспілок Харківської області, Головного управління Держпраці у Харківській області, Відділення НСПП у Харківській області, Харківського обласного центру зайнятості і профспілкового ВНЗ для вдосконалення громадського контролю профспілок за дотриманням законодавства про працю, зайнятість та про безпеку і охорону праці. Відбулася ДИСКУСІЯ за темою «НОВІ СПИСКИ №1, №2 ВИРОБНИЦТВ, РОБІТ, ПРОФЕСІЙ, ПОСАД І ПОКАЗНИКІВ, ЗАЙНЯТІСТЬ В ЯКИХ ДАЄ ПРАВО НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ НА ПІЛЬГОВИХ УМОВАХ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ДОТРИМАННЯ ТА ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ І ГАРАНТІЙ ПРАЦІВНИКІВ, ЗАЙНЯТИХ У ШКІДЛИВИХ І ВАЖКИХ УМОВАХ ПРАЦІ».

В Дискусії взяли участь заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Геннадійович Волков, заступник начальника управління Пенсійного забезпечення Головного управління пенсійного Фонду України в Харківській області Культурбаєва Людмила Леонідівна, заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області Клочко Галина Сергіївна, начальник відділу з питань додержання законодавства застрахованих осіб, працевлаштування інвалідів, з питань дитячої праці та інших нормативно-правових актів Головного управління Держпраці у Харківській області Храпач Наталія Петрівна, головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Головного управління Держпраці у Харківській області Давидов Євген Володимирович, начальник відділу сприяння працевлаштування Харківського обласного центру зайнятості Шатіло Ірина Володимирівна; провідні спеціалісти ОПХО, ГУ Держраці у Харківській області, відділення НСПП у Харківській області; представники обласних галузевих профспілкових організацій: працівників енергетики та ЕТП України, працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування, лісового господарства, торгівлі, громадського харчування та послуг, працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, працівників охорони здоров’я, Національної Академії наук України, представники профкомів провідних підприємств і організацій Харківщини: ПАУ ДП ХМЗ «ФЕД», АО «ХАРП», «ХТЗ», ДП завод «Електроважмаш», ПАТ «Завод Південкабель», ДП «Завод ім. Малишева», ПАТ ХМЗ «Світло Шахтаря», Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго», ННЦ ХФТІ, Харківського РСП Украерорух, ТОВ «Центр сертифікації ТИСК ПЛЮС», ООО «Тайфун-2000»; науковці, викладачі, члени лекторської групи факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів Харківського соціально-економічного інституту.

Нова форма активної взаємодії профспілкових організацій Харківщини, ОПХО, ГУ Держпраці у Харківській області, ГУ Пенсійного фонду України у Харківській області, відділення НСПП у Харківській області, Харківського обласного центру зайнятості у форматі Консультаційно-інформаційної ПЛАТФОРМИ надала можливість представникам профспілок задати свої питання досвідченим професіоналам своєї справи та отримати від них відповіді і коментарі, вдосконалити взаємовідносини для подальшої спільної співпраці і здійснення ефективного вирішення питань у справі захисту людини праці.

Відбулось конструктивне обговорення болючої проблеми позбавлення пільг працівників, які працюють у шкідливих умовах на небезпечних для здоров’я виробництвах - скорочення Списків № 1 і №2.

Постановою № 461 від 24 серпня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Постанова набула чинності з 3 серпня 2016 року. Нові списки є суттєво скороченими. Так, з переліку «шкідливих» виключили керівників підприємств та їх заступників, начальників цехів, головних інженерів цехів, головних енергетиків, головних механіків, головних електриків, старших майстрів, майстрів, вивільнених бригадирів та ін. Також виключено працівників ремонтних і допоміжних груп, які не зайняті ремонтом та обслуговуванням обладнання в умовах діючого виробництва, інш.

Від присутніх на дискусії досвідчених фахівців-практиків представники профспілок отримали значну інформаційно-довідкову допомогу із проблемних питань дотримання та обмеження прав і гарантій працівників, зайнятих у шкідливих і важких умовах праці Відбувся глибокий і детальний розгляд актуальних питань громадського контролю профспілок за дотриманням законодавства про працю, зайнятість та про безпеку і охорону праці.

Присутні обмінялись думками щодо важливості обговорення проблемних питань забезпечення захисту прав і гарантій працівників, що працюють у шкідливих умовах на небезпечних для здоров’я виробництвах, необґрунтованого вилучення зі списків ряду професій й посад, зайнятість в яких наносить суттєву шкоду здоров’ю працівників, проведення атестації робочих місць. Відбулася жвава дискусія з питань здійснення постійного моніторингу забезпечення трудових і соціальних гарантій працівників, посилення ефективності діяльності профспілок щодо попередження та усунення порушень законодавства про працю, зайнятість, безпеку та охорону праці на підприємствах м. Харкова та Харківської області.

Підбиваючи підсумки, учасники дискусії акцентували увагу на необхідності розвитку та удосконалення системи інформаційного обміну, посиленні ефективної взаємодії сторін соціального діалогу для забезпечення можливості колективного захисту інтересів працюючих.

Дискусія викликала велику зацікавленість у її учасників. Організаторам заходу було висловлено щиру подяку і надані пропозиції щодо продовження зустрічей у форматі Консультаційно-інформаційної ПЛАТФОРМИ.

 

Олена Шпурік,

декан факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ

 

DSC07781

 

DSC07789

 

 

DSC 0354

 

DSC 0356

 

DSC 0358