P1610157

 

 

10 листопада 2016 року відбулось пленарне засідання Ради Федерації профспілок Вінницької області з порядком денним:

 

- Про посилення ролі профспілок у здійсненні громадського контролю за дотриманням законодавства про працю в умовах проведення реформ;

 

- Про зміни до Статуту ФПО;

 

- ”Про хід виконання постанови Ради ФПО №VI-Rada 01/03 від 18.02.2016 року ”Про організаційне і фінансове зміцнення ФПО та її членських організацій”.

 

Відкрив та вів засідання Ради Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

 

У засіданні взяли участь: члени Ради Федерації, керівники членських організацій ФПО, заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко, начальник управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько, в.о. начальника регіонального відділення НСПП у Вінницькій області Оксана Столяренко, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області  Олена Корчака, голови районних координаційних рад голів профкомітетів, заступники керівників членських організацій ФПО, члени молодіжної ради ФПО, працівники Апарату ФПО,  представники ЗМІ.

 

З доповіддю Про посилення ролі профспілок у здійсненні громадського контролю за дотриманням законодавства про працю в умовах проведення реформ” виступив заступник Голови ФПО Володимир Слободянюк.

 

В обговоренні виступили:

 

Сергій Пугачов - заступник Голови ФПО, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки;

Марина Кващук – голова профкому ПАТ ”Олійно-жировий комбінат”;

Софія Кучерук – голова профкому,  заступник головного лікаря обласної психіатричної лікарні ім. акад. Ющенка;

Володимир Марунько – начальник управління Держпраці у Вінницькій області;

Оксана Столяренко - в.о. начальника регіонального відділення НСПП у Вінницькій області;

Олександр Гудзовський - голова профкому ”Вінницяелектротехнологія”, начальник служби матеріально-технічного постачання;

 Володимир Саєнко - заступник Голови ФПУ;

Таїсія Гуцалюк - голова Немирівської районної координаційної ради голів профкомітетів, голова райкому профспілки працівників освіти і науки.

 

Голова Федерації профспілок області – Микола Колесник підбив підсумки обговорення і наголосив, що в умовах глобальної фінансово-економічної та суспільно-політичної кризи, головним завданням профспілок залишається захист економічних, трудових, соціальних прав та інтересів спілчан, налагодження дієвого громадського контролю за додержанням законодавства про працю роботодавцями та органами влади усіх рівнів.

З метою попередження порушень законодавства про працю, ФПО та її членські організації здійснювали заходи щодо підвищення правової освіти профактиву шляхом проведення семінарів, лекцій, круглих столів, публікацій та виступів у засобах масової інформації з актуальних питань трудового законодавства.

Системно надавалася правова допомога профактиву та організаціям профспілок з питань застосування законодавства для підвищення ефективності захисту прав та інтересів працюючих. Тільки протягом 2015-2016 років юристами ФПО та членських організацій правову допомогу у вигляді консультацій надано понад 15 тис. членам профспілок, 278 - допомогу в складанні позовних заяв та інших процесуальних документів. В 141 випадку здійснювалося представництво їх інтересів в судах.

Сьогодні порушення трудових прав працюючих фіксуються на 85% перевірених підприємств, установ і організацій. Найбільше виявлених порушень трудового законодавства становлять порушення, пов’язані з оплатою праці, строками її виплати, розрахунками при звільненні, порядком вивільнення працівників та переведенням їх на іншу роботу, істотними змінами умов праці, робочого часу та часу відпочинку.

Голова Федерації профспілок зазначив, що в умовах проведення в країні реформ, посилення громадського контролю за дотриманням законодавства про працю роботодавцями та органами виконавчої влади і місцевого самоврядування має стати приоритетним напрямом роботи ФПО та її членських організацій.

 

Заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко в своєму виступі зазначив, що у сучасних складних соціально-економічних умовах розвиток нашої держави, захист законних прав та інтересів людини праці багато у чому залежить від конструктивної та ефективної взаємодії соціальних партнерів - влади, роботодавців та профспілок. І останнім часом ми бачимо пожвавлення та поглиблення соціального діалогу профспілок з Урядом та роботодавцями. Відбулась зустріч керівників членських організацій ФПУ з Прем’єр-міністром України, де ми донесли наші об’єктивні вимоги, які базуються на чинному законодавстві і головне - грунтуються на фактичному стані людини праці. І Прем’єр визнав, що праця українців дуже недооцінена і це потребує змін. Підписання Генеральної угоди на 2016-2017 роки фактично дало старт переосмисленню наших соціально-трудових відносин для створення умов для гідної праці. І зараз, коли формується Державний бюджет країни на 2017 рік, ми вийшли на розуміння того, що треба вже, починаючи з 2017 року, стартувати в реформі оплати праці.

Володимир Саєнко загострив увагу присутніх на тому, що на шляху вирішення існуючих проблем, необхідно рухатися вперед крок за кроком. І перше, - це боротьба з дешевою робочою силою. Для цього потрібно об’єднання зусиль влади, бізнесу і суспільства. Профспілки мають завжди тримати владу і бізнес в тонусі, щоб вирішувати ті проблеми, які турбують людей. Тому, 17 листопада і буде проведено Всеукраїнську акцію профспілок біля Верховної Ради України. Для того, щоб мінімальна заробітна плата в розмірі 3200 грн. відбулася, Верховній Раді потрібно прийняти закон про Державний бюджет і таким чином дати старт реформі оплати праці.

 

З інформацією з питання ”Про хід виконання постанови Ради ФПО №VI-Rada 01/03 від 18.02.2016 р. ”Про організаційне і фінансове зміцнення ФПО та її членських організацій”” виступив Голова ФПО Микола Колесник.

 

На засіданні Ради було ухвалено відповідні  постанови з обговорюваних  питань.

 

 

 

 

Федерація профспілок Вінницької області

 

1 P1610160

 

 

 

P1610171