00000 2

 

 

З метою пропаганди та популяризації народної пісні, хорового мистецтва, підтримки творчих здібностей самодіяльних колективів закладів охорони здоров’я, подальшого розвитку й удосконалення їх виконавської майстерності за підтримки обласного комітету галузевої профспілки на базі санаторію «Березівські мінеральні води» відбувся обласний галузевий фестиваль хорового співу «Україна – єдина країна».

Утвердження в суспільстві високих духовних, патріотичних засад, гуманістичних, культурних цінностей – це і було найголовнішим завданням фестивалю.

Саме аматорське мистецтва, що служить об’єднанню колективів, сприяє вихованню високоморальних патріотичних людських свідомостей та формуванню активної життєвої позиції.

У фестивалі, який вже став традиційним, взяли участь народний хор Шевченківської центральної районної лікарні «Родина» (художній керівник – Тетяна Гончарова), народний хор «Зорецвіт» Чугуївської центральної районної лікарні ім. М.І. Кононенка (художній керівник – Віктор Теремець) та хор народної пісні «Водограй» санаторію «Березівські мінеральні води» (художній керівник – Василь Салевич). За високі досягнення в розвитку аматорської творчості, примноження надбань національної культури та художньої спадщини українського народу всі зазначені колективи мають почесне звання «Народний аматорський колектив профспілок України».

Почесним гостем фестивалю стала чоловіча хорова капела Івано-Франківського національного медичного університету «Сурма» (художній керівник – Ярослав Савчук). Ось уже п’ять десятків років цей видатний колектив продовжує найкращі традиції хорового співу, пов’язані з глибоким корінням української національної школи. Репертуар капели постійно розширюється. Завдяки подвижницькій праці керівника та учасників капели були відроджені незаслужено забуті сторінки української хорової музики: колядки, щедрівки, козацькі, стрілецькі, весільні та інші народні пісні. Професійне зростання хору засвідчують і нові заслужені перемоги. Колектив орієнтується на височайший виконавський рівень, завдяки чому має високі винагороди міжнародних та Всеукраїнських фестивалів-конкурсів хорового мистецтва. Чоловіча хорова капела, учасниками якої є викладачі та студенти одного з найкращих в Україні Івано-Франківського національного медичного університету, є одним з найвідоміших хорів Прикарпаття.

На фестивалі лунали чудові українські пісні: про рідну родину, любов до матері, Батьківщини, про неповторну красу української природи. Чимало було патріотичних пісень, не залишивши жодного у залі байдужим.

Під час проведення фестивалю в залі опанувала тепла атмосфера щирого братського спілкування та патріотичного піднесення. Глядацька зала стоячи аплодувала гостям фестивалю. Фестиваль хорового співу «Україна – єдина країна» став справжнім святом творчого натхнення, виконавчої майстерності та професійної співдружності! Всі колективи отримали від обласного комітету дипломи, а також грошові винагороди для подальшого розвитку творчості. Книга про Харків та солодощі стали подарунком для гостей з Прикарпаття.

Обласний комітет щиро дякує головному лікарю Шевченківської центральної районної лікарні Стаднік Л.Г. та головному лікарю Чугуївської центральної районної лікарні ім. М.І. Кононенка Грушці В.Ю. за сприяння розвитку самодіяльного мистецтва серед своїх працівників, головам профспілкових організацій, які приклали чимало зусиль для успішної організації фестивалю. Окрему подяку висловлюємо головному лікарю клінічного санаторію «Березівські мінеральні води» Сердюку О.І. за всебічну підтримку хору народної пісні «Водограй» та створення чудових умов для проведення незабутнього свята хорового співу.

 

Т.Б. Пустовойт,

заступник голови ХООППОЗУ

 

Медики-2