На світлині Протестувальники вистукують касками об асфальт

20 листопада 2016 року бурштинські енергетики вкотре вийшли на акцію протесту. Страйк тривав з 14 до 15 години біля інформаційно-вказівних знаків 5.35.1, 5.35.2 (пішохідний перехід), 5.41.1 (пункт зупинки автобуса) та біля прохідної вагоноперекида Бурштинської ТЕС. У цей час рух на автотрасі Львів–Івано-Франківськ був повністю паралізований.

Учасники акції, яких налічувалося більше тисячі, вистукували касками по асфальті з метою привернення уваги адміністрації, громадськості, ЗМІ про невиконання вимог протоколу профкому та ініціативної групи від 13.09.16 р. № 11 про підвищення зарплати на 100 %, повернення оплати оздоровчих працівникам при наданні відпустки та надбавки за стаж роботи в енергетиці (вислуга років) з 01.09.16 р., забезпечити повну чисельність персоналу Бурштинської ТЕС згідно штатного розпису станом до 1 грудня 2015 р. Протестувальники також висловили своє невдоволення щодо невиконання Колективного договору адміністрацією та інвестиційних зобов’язань DTEK HOLDINGS LIMITED, передбачених договором купівлі-продажу; вимог протоколу Ради голів профкомів ПАТ «ДТЕК Західенерго» від 04.11.16 р. про поетапне підвищення зарплати з 01.11.16 р. на 30 % у зв’язку зі збільшенням цін на комунальні послуги, продукти харчування тощо.

Страйкарі скандували гасла: «Ахметова посадити, майно конфіскувати!», «Ахметова – на нари, станцію – державі!» За підрахунками профкому, за один місяць власник поклав собі в кишеню 2 560 200 гривень – сума, яка мала піти на виплату місячної зарплати працівникам БуТЕС. А всього по ПАТ «ДТЕК Західенерго» ним присвоєно біля 7 млн. гривень щомісячно.

Ініціаторами акції протесту виступили профспілковий комітет Бурштинської ТЕС, голови цехових комітетів, представники ініціативних груп структурних підрозділів станції.

Нагадаємо, що бурштинські енергетики страйкують уже не вперше. 29 вересня п. р. кілька сотень працівників під стінами БуТЕС вимагали достойної оплати праці та виконання соціальних зобов’язань перед ними та членами їхніх сімей. Наразі, як бачимо, до їхніх вимог керівництво ДТЕК не прислухається.

Тарас Гросевич, редактор

газети профспілок Івано-Франківської області «Єдність»