DSC 2454

 

23 листопада у будинку Федерації профспілок відбувся круглий стіл на тему: «Про встановлення тарифів на тепло і водопостачання для населення м. Рівне та їх аудит». Його учасниками стали профспілкові активісти, представники влади.

 

Експертну оцінку встановлених на Рівненщині тарифів провів Сергій Пінчук, експерт депутатської тимчасової контрольної комісії із аудиту тарифів з тепло і водопостачання в м. Рівне.

Микола Шершун, голова Федерації профспілок значив: «Ми у Федерації профспілок Рівненщини, першими, ще у 2014 забили тривогу з цього приводу. Неодноразово зверталися із Заявою до Уряду та Верховної ради попереджуючи їх про тяжкі наслідки, до яких може призвести різке здороження комунальних послуг. Закликали звернути увагу на оцінки експертів, які запевняли, що собівартість українського газу є нижчою за імпортований і його цілком би вистачило для потреб населення. Зверталися і до народних депутатів від Рівненщини щодо забезпечення збалансованого підходу до зростання ціни на газ і тарифів на ЖКП».

За словами очільника ФПО, вже отримали відповідь на листи у якій йдеться, зокрема, про таке: «Завдяки сприянню Федерації профспілок Рівненської області народними депутатами України Дехтярчуком О. В. та Євтушком С.М. внесений на розгляд Верховної Ради України законопроект «Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про ціни і ціноутворення» (щодо участі організацій громадянського суспільства у державному регулюванні цін) (реєстр. № 2677 від 20,04.2015)». Законопроект наразі опрацьовується відповідними комітетами ВР України.

Спеціалістами Федерації профспілок області також направлено листи до органів місцевого самоврядування, районних рад, міських рад з пропозицією залучення експертів до формування тарифів на місцевих рівнях, на рівні підприємств надавачів послуг ЖКП з тим, аби віднайти резерви до їх здешевлення для населення. У листах закликали створити тимчасові депутатські комісії по аудиту тарифів, які б перевірили їх обґрунтованість на місцевому рівні. Адже, як запевняють експерти, не все вирішується в Києві, а на місцевому рівні є чималі ресурси для зниження ціни на ЖКП. І це ще раз довела перевірка, яку організувала група громадських активістів Рівного.

Учасники круглого столу, у свої рекомендаціях узгодили своєрідний план дій, за яким вимагатимуть від Кабміну та НКРЕ прозорості у формуванні ціни на газ і тарифів на ЖКП та оприлюднення усіх розрахунків для користувачів. Також вимагатимуть відновлення пільгової норми споживання газу для населення та збільшення її до 2400 куб.м на опалювальний сезон.

 

DSC 2448

 

Жанна Арсенічева,

інформаційно-аналітичний центр

Федерації профспілок Рівненської області