IMG 6392

7 грудня відбулося засідання Центрального Комітету Професійної спілки працівників охорони здоров’я України, основним питанням порядку денного було обговорення соціально-економічної ситуації у галузі охорони здоров’я, а також дій Профспілки щодо захисту прав на працю та гідну її оплату.

 

У засіданні взяли участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, а також заступник Голови Української Федерації роботодавців охорони здоров’я Володимир Симоненко.

 

IMG 6757

 

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль у своєму виступі, зокрема, констатувала, що «соціально-економічна ситуація у галузі охорони здоров’я погіршується, протестні настрої зростають і медична спільнота все частіше вдається до активних дій щодо захисту своїх прав на працю та гідну її оплату».

В свою чергу, в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун з приводу реформування галузі охорони здоров’я запевнила: «Усе, що ми робимо — на користь пацієнтів і медичних працівників. Перші три-п’ять років буде важко, але ми маємо разом то зробити, бо усі можемо погодитися, що система не працює. Майбутнє має бути кращим, ніж те, що ми маємо зараз, і краще, ніж те, що було». В.о. Міністра запропонувала провести ряд зустрічей з профактивом галузі охорони здоров’я у Києві та в регіонах, направлених, зокрема, на роз’яснення концепцій реформи фінансування системи охорони здоров’я та розвитку системи громадського здоров’я.

 

IMG 6480

 

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Профспілки про поточний момент та дії профспілки, члени ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я зазначили, що основними конфліктогенними чинниками на тлі шокового зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та стрімкого знецінення доходів спілчан стали катастрофічне недофінансування галузі у 2016 році, обмеження і порушення конституційних прав працівників, студентства, пенсіонерів та прав профспілок.

Учасники засідання акцентували увагу на тому, що вже сьогодні повністю знищено Державну санітарно-епідеміологічну службу України.

Також, за інформацією ЦК Профспілки, у 2016 році необгрунтовано було зменшено майже на 2 млрд грн обсяг медичної субвенції. Незабезпеченість фондом оплати праці закладів охорони здоров’я, що фінансуються з місцевих бюджетів станом на 28 листопада 2016 року становила 394,8 млн грн, заборгованість по заробітній платі станом на 30 листопада поточного року становила 17,6 млн грн. Не виплачена працівникам галузі допомога на оздоровлення на суму близько 5 млн грн, обмежуються виплати надбавок і доплат обов’язкового та стимулюючого характеру, зафіксовано факти переведення працівників на умови роботи з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати на вимогу роботодавця, відбувається оптимізація ліжкового фонду та мережі закладів охорони здоров’я, скорочення штатних посад та вивільнення працівників.

 

IMG 6672

 

Профспілка продовжує домагатися встановлення гідної оплати праці працівникам охорони здоров’я, і безумовно підтримує ініціативи Уряду щодо її підвищення, але вимагає від урядовців припинити практику «ручного управління» в оплаті праці у бюджетній сфері. За 9 місяців поточного року середня заробітна плата в охороні здоров’я склала 3298 грн і зросла на 25,1% до попереднього року (2637 грн), але відстає в 1,8 разів від середньої заробітної плати працівників промисловості та залишається найнижчою серед працівників бюджетної сфери.

ЦК Профспілки зазначає, що запропонована Кабміном зміна підходів до формування заробітної плати працівників бюджетної сфери, внаслідок якої може відбутися фактичне зрівняння в оплаті праці некваліфікованих працівників та висококваліфікованого персоналу з 1 по 11 тарифний розряд ЄТС значною мірою знівелює позитивний ефект від підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн та знищить мотиваційну складову заробітної плати як такої в галузі охорони здоров’я.

 

IMG 6515

 

Глибоке обурення працівників галузі викликали також зміни до Списку №1 з прийняттям КМУ постанови від 24 червня 2016 року «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», яка передбачає позбавлення права на пільгову пенсію рентгенолаборантів рентгенівських та флюорографічних кабінетів.

Учасники засідання також зазначали, що незважаючи на те, що питання реформування галузі розглядалися всіма гілками влади та пропонувалися різноманітні проектні рішення, цілісного бачення перетворень та виваженого фінансового забезпечення пакету реформи не було представлено суспільству. Зазначену ситуацію ЦК Профспілки розцінює як руйнівний фактор медичної сфери.

Залишення без розгляду та задоволення вимог спілчан до КМУ щодо належного фінансування охорони здоров’я та соціально-економічного захисту працівників галузі спонукало Профспілку працівників охорони здоров’я України до вступу в трудовий спір з Кабінетом Міністрів України, який зареєстровано розпорядженням Національної служби посередництва і примирення 29 вересня 2016 року.

В свою чергу, Профспілка віддає перевагу врегулюванню актуальних питань соціально-трудових відносин через соціальний діалог, тому триває робота над проектом Галузевої угоди на новий термін.

Тож, задля недопущення руйнації та приватизації галузі охорони здоров’я, закриття закладів охорони здоров’я, скорочення персоналу, посилення соціально-економічного захисту працівників охорони здоров’я в умовах реформування галузі, підвищення ефективності та результативності здійснюваних заходів, ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України постановив звернутися до Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з вимогою невідкладно призначити Міністра охорони здоров’я України та припинити «експерименти на виживання» над галуззю охорони здоров’я та її працівниками.

 

IMG 6417

 

Було прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України з приводу:

-                   невідкладного прийняття законопроектів з питань соціально-економічного захисту медпрацівників та працівників служби екстреної медичної допомоги (№ 1332 від 10.12.2014 та № 1164 від 02.12.2014), проекту Закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (№ 4981-1 від 18.07.2016), а також прийняття Державного бюджету України на 2017 рік із врахуванням пропозицій Профспілки щодо належного фінансування охорони здоров’я та соціально-економічного захисту працівників галузі;

-                   недопущення прийняття законопроектів, спрямованих на повну ліквідацію Держсанепідслужби України (№ 4922 від 07.07.2016, № 4922-1 від 22.07.2016, № 5134 від 04.10.2016 та № 5134-1 від 16.09.2016), а також законопроектів про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування в Україні (№ 4981 від 14.07.2016) та про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування в Україні (№ 4981-2 від 02.08.2016).

ЦК Профспілки прийняв рішення схвалити Заяву та Звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, ФПУ, міжнародних організацій з приводу невиконання рішення суду, яким встановлено протиправність реорганізації Держсанепідслужби України, а також схвалити Звернення до Прем’єр-міністра України з вимогою поновлення права на пільгову пенсію рентгенлаборантів рентгенівських та флюорографічних кабінетів.

 

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Андрія ТКАЧУКА