АЗОТ

 

Центральна Рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей України за дорученням працівників ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» звернулась до Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана з проханням втрутитися в ситуацію, яка виникла на підприємстві у зв’язку із наміром адміністрації скоротити 1733 штатних одиниць, що становить третину колективу, через вимушене згортання виробництва.

     У зверненні, підписаному Головою Профспілки Василем Мойсюком, наголошується: вивільнення такої кількості людей у зоні АТО, в адміністративному центрі області, де знайшли притулок десятки тисяч вимушених переселенців з окупованої території та особливо гостро стоїть проблема зайнятості, призведе до масового безробіття і постраждають не тільки звільнені працівники, а й їхні сім’ї.

     Профспілка категорично заперечує проти звільнення працівників, які втратять свій заробіток і засоби для існування, а держава – внески до бюджету і відповідних соціальних фондів.

     До того ж персонал скорочують саме тоді, коли на підприємстві нарощується випуск аміачної селітри, вирішуються проблеми з постачанням електроенергії і природного газу, що в перспективі дасть розвиток виробництву мінеральних добрив.

     Проте, ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» і всі інші українські підприємства, що виробляють мінеральні добрива, несуть збитки через демпінг російського імпорту азотних добрив та неспроможність уряду почати швидкі ефективні заходи щодо захисту вітчизняного ринку. Так, у 2015 році обсяги імпорту азотних добрив склали 1060 тис. тонн, із них до 80% становили добрива російського походження, кошти від реалізації яких надійшли до країни-агресора.

   Бездіяльність влади у вирішенні питання захисту внутрішнього ринку може стати причиною загибелі вітчизняної хімічної індустрії, призвести до звільнення 40 тисяч працівників галузі та прямих збитків в економіці країни.

   В такій ситуації тільки введення істотних, а не формальних загороджувальних мит може дати українським хімічним підприємствам можливість вижити, а працівникам не втратити роботу.

     «З огляду на викладене просимо Вас, вельмишановний Володимире Борисовичу, доручити Міністерству економічного розвитку і торгівлі й міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі встановити розмір мит на рівні, що дозволить усунути збитки, завдані українським виробникам мінеральних добрив від демпінгового імпорту з країни-агресора та створить умови для захисту вітчизняного виробника, - говориться у листі. - Сподіваємося на Вашу підтримку вітчизняних виробників мінеральних добрив та отримання відповіді для інформування колективу підприємства».

 

Центральна Рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей України

Прес-центр ФПУ