PC1500533

В умовах децентралізації влади розвиток житлових програм на місцевому рівні є стратегічним напрямком реалізації державної житлової політики.

Про це йшла мова під час всеукраїнської наради на тему «Реалізація державних та місцевих житлових програм в умовах децентралізації», яка відбулась у Харкові за ініціативою Всеукраїнської асоціації «Укрмолодьжитло», Професійної спілки працівників молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування України, ДСФУ «Державний Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» за підтримки Харківської обласної державної адміністрації. У заході взяли участь фахівці та керівники регіональних управлінь Держмолодьжитла, підприємств будівельної галузі, банківських установ, місцевих органів державної влади, представники громадськості .

Перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний зазначив, що вдалий досвід реалізації житлових програм у тісній співпраці органів місцевої влади та регіональних управлінь Держмолодьжитла, зокрема, у Харкові, є наочним прикладом ефективності впровадження такої моделі забезпечення житлом громадян України.

«З початку року кошти, що були передбачені у місцевих бюджетах усіх рівнів на житлові програми, які реалізує Держмолодьжитло, збільшилися удвічі і станом на 1 грудня складають 120,6 млн. грн. Обсяг коштів, передбачених місцевими бюджетами на житлові програми у 2016 році на 52% перевищує цей показник у минулому році і є найбільшим за всю історію Держмолодьжитла», - наголосив Сергій Комнатний.

PC150055

Голова Профспілки Працівників молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування України Ніна Караван в своєму виступі констатували, що в сучасних умовах збільшення видатків з місцевих бюджетів на житлові програми, які реалізує Держмолодьжитло, є оптимальним шляхом розвитку житлових програм в Україні. Але сьогодні

дуже гостро стоїть питання відновлення фінансування житлових програм з Державного бюджету. Для успішного спільного вирішення даної проблеми дуже важливо об’єднання зусиль усіх інститутів громадянського суспільства: профспілок, молодіжних організацій, асоціацій, та громадськості.

Заступник Харківського міського голови Михайло Фатєєв зазначив, що міська влада Харкова вже багато років спрямовує кошти на реалізацію житлових програм, які в місті реалізовує Харківське регіональне управління Держмолодьжитла. При цьому обсяг коштів, які Харківська міська влада спрямовує на ці програми, має сталу тенденцію до збільшення. Зокрема, видатки з міського бюджету на житлові програми переглядалися у бік збільшення і у 2016 році. За 10 місяців поточного року у Харкові, у межах житлових програм, які фінансуються за рахунок харківського міського бюджету, вже укладено 65 договорів з харків’янами на придбання житла за пільговими умовами, в т.ч. 13 договорів - кредитування учасників бойових дій в зоні АТО .

Водночас учасники заходу наголошували на тому, що житлове забезпечення громадян є важливою складовою діяльності місцевих органів влади, але самотужки вирішити це питання їм вкрай важко навіть в умовах розширення повноважень. Тому місцеві громади розраховують також і на участь держави у вирішенні житлового питання громадян.

PC150002

Профспілка Працівників молодіжних житлових комплексів