DSC02404

Неспроста на засіданні Кіровоградської тристоронньої соціально-економічної ради розглядалося питання реалізації завдань соціально-економічного розвитку області у 2016 році та завдання на 2017 рік, адже від економічної панорами залежить соціальна.

Сторони відзначили, що промисловий комплекс працював у дуже складних умовах, але зумів забезпечити майже 16 відсотків приросту виробництва. Збережено позитивну динаміку у зовнішньоекономічній діяльності, забезпечено виконання бюджетів усіх рівнів.

За цим стоїть напружена праця органів влади, роботодавців і працівників на робочих місцях. Це результат соціального діалогу, сторони якого не допустили збоїв і виникнення трудових конфліктів. Нарешті Кіровоградщина позбулася ознак депресивної території.

Проте, зазначив голова ФПО Максим Баланенко, профспілкова сторона не може позитивно оцінити рівень оплати праці, стану ринку праці. «Якщо за розвитком реального сектору економіки ми в передовиках, то за рівнем зарплати засіли внизу. І рівень зарплати в області, і темп його росту значно відстають від загальнодержавних. Не можна сказати, що не приділяємо цій проблемі увагу. Є спільне рішення тристоронньої ради про підвищення зарплати на 35 відсотків й інші документи, а результату немає».

Максим Баланенко наголосив: розпочнеться колдоговірна кампанія - 2017 і в ім’я збереження трудових кадрів необхідно докласти всіх зусиль, аби вирівняти рівень зарплати, інакше область залишиться без професійно-фахового потенціалу. Турбують профспілкову сторону кардинальні законодавчі зміни щодо формування розміру зарплати. З одного боку прийнято справедливий Закон про Держбюджет - 2017, про встановлення мінімальної зарплати на рівні фактичного прожиткового мінімуму. Але в основі, замість мінімальної зарплати, буде прожитковий мінімум, а це вже не 3200 грн, а лише 1600 грн. У кого менше: доплата до мінімальної. І в цьому випадку ймовірне виникнення «зрівнялівки» при оплаті праці некваліфікованих та кваліфікованих працівників. Є й ризик того, що задля підвищення мінімалки може бути скорочення працівників. А стан ринку праці в області теж гірший, ніж загальнодержавний, тому сторони діалогу вирішили, по можливості, утриматися від скорочень.

Логічним продовженням розмови стало друге питання засідання: про стан колективно-договірного регулювання трудових відносин. Мета профспілок, на переконання Максима Баланенко, така: працює профорганізація – обов’язково повинен бути колдоговір. І практично цього досягнуто. Тепер поставлено іншу мету: перехід від кількості до якості. Перш за все, недопущення масових звільнень і дотримання норм галузевих угод щодо оплати праці. Незабаром розпочнеться колдоговірна кампанія - 2017 і труднощі в тому, що тільки зараз розпочато тристоронні консультації щодо визначення тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік. У Генеральній угоді цей строк визначено до 1 грудня. За пропозицією профспілкової сторони пропонується визначити цю норму у розмірі мінімального прожиткового мінімуму з коефіцієнтом 1,5. ФПО розробила профкомам рекомендований перелік норм Генеральної угоди для врахування в колективних переговорах. Голова ФПО звернувся до соціальних партнерів, особливо до роботодавців, з розумінням поставитись до ініціативи профкомів щодо приведення колдоговорів у відповідність до положень Генеральної угоди, галузевих й територіальної угод, не шукати причин, як обійти угоди для зниження соціальних стандартів.

DSC02409

Марія Іванова