Слобожанська колядка

Наприкінці минулого року клінічний санаторій «Березівські мінеральні води» приймав гостей з Івано-Франківщини. На запрошення обласного комітету галузевої Профспілки для участі в обласному галузевому фестивалі хорових колективів «Україна — єдина країна» завітала чоловіча хорова капела Івано-Франківського національного медичного університету «Сурма» (художній керівник – Володимир Савчук). У традиційному фестивалі поряд з гостями взяли участь колективи Харківщини, що мають почесне звання «Народний аматорський колектив профспілок України»: народний хор Шевченківської центральної районної лікарні «Родина» (художній керівник –  Тетяна Гончарова), народний хор «Зорецвіт» Чугуївської  центральної районної лікарні ім. М.І. Кононенка (художній керівник – Віктор Теремець) та  хор народної пісні «Водограй» санаторію «Березівські мінеральні води» (художній керівник – Василь Салевич).

Продовженням творчого спілкування з «Сурмою» стали виступи гостей у військовому шпиталі, Харківському національному медичному університеті, храмі і навіть Південному вокзалі, де чоловіча капела виконувала чудові українські народні пісні, духовні та патріотичні твори. Повертаючись додому, капела «Сурма» запросила на Різдвяні свята до Прикарпаття своїх нових друзів колектив хору народної пісні «Водограй» санаторію «Березівські мінеральні води».

За підтримки обласного комітету галузевої Профспілки «Водограй» відвідав Івано-Франківщину та гідно представив Харківщину на багаточисельних святкових заходах: на фестивалі «Коляда на Майзлях»,  сьомому фестивалі колядок і щедрівок “Україна колядує, Обертин наш колядує, колядує вся земля”. Співали наші спілчани і в храмі, і в Івано-Франківському національному медичному університеті, де «Сурма» та «Водограй» зробили своєрідний обмін святковими привітаннями по черзі заспівали різдвяні колядки. Крім того, вперше прозвучали два музичних твори, які були виконані спільно обома хорами.

«Так, як святкується Різдво на Прикарпатті, напевне більше ніде не святкують, сказав  ректор  Івано-Франківського національного медичного університету Микола Рожко. Для нас візит хору «Водограй» це велика подія. Ми ознайомили гостей з нашим університетом, нашими традиціями, разом колядували. Коляда об’єднує, це наше спільне свято, а такі поїздки нас ще більше об’єднають. І це чудово! Спільна коляда це найкраще підтвердження Соборності України!». Його підтримав керівник чоловічої хорової капели «Сурма» Володимир Савчук:  «У ці дні ми мали багату й цікаву спільну програму. Зараз творчі колективи шукають призабуті колядки, і всім нам дуже цікаво послухати такі твори. Такі поїздки і виступи об’єднують нас, доводять, що Україна єдина».

Утвердження серед спілчан високих духовних, патріотичних засад, гуманістичних, культурних цінностей – цю мету обласний комітет галузевої Профспілки буде і в подальшому втілювати в життя.

Т.Б. Пустовойт,

заступник голови ХООППОЗУ