DSC02442 e56dc

Відбулася прес-конференція на тему: «Підсумки роботи управління Держпраці у Кіровоградській області за 2016 рік та пріоритетні напрямки роботи управління на 2017 рік». Підсумовуючи зроблене у минулому році, начальник управління Сергій Подорожний назвав вражаючі цифри: у сфері дотримання законодавства про працю, зайнятість та загальнообов'язкове державне соціальне страхування у 2016 році проведено 1019 перевірок на 773 підприємствах, встановлено 2843 порушення щодо оплати праці. На 40 підприємствах встановлено заборгованість із виплати заробітної плати. До адміністративної відповідальності притягнуто 751 посадову особу.

На вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 8305,1 тис.грн. За результатами перевірок 105 роботодавців області виплатили працівникам індексацію заробітної плати в сумі 2623,8 тис.грн. За результатами перевірок встановлено, що 71 роботодавець використовує найману працю без належного оформлення, факти не оформлення трудових відносин виявлені відносно 26 працівників. За результатами перевірок з питань легалізації вручено 72 приписи, складено та передано до суду протоколи для притягнення 48 посадових осіб до адмінвідповідальності.

З березня 2016 року розпочато накладення штрафних санкцій за порушення законодавства про працю відповідно до ст. 265 КЗпП України. Так, винесено 388 постанов про накладення штрафних санкцій на загальну суму 657 тис.грн. Починаючи з 01.01.2017 р., запроваджені фінансові санкції стосовно юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю: за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (9600 гривень).

У разі, якщо недопущення до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків розмір штрафу складе 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (320000 гривень).

У зв'язку із встановленням розміру мінімальної заробітної плати на рівні 3200 гривень Законом України „Про державний бюджет на 2017 рік" значно збільшені розміри штрафних санкцій за порушення законодавства про працю.

Так, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків розмір штрафної санкції складатиме 96 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі розмір штрафу складатиме 9600 гривень. Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у розмірі 32 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. У разі недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", штраф складатиме 32000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим – сьомим частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України загрожує роботодавцям штрафом у розмірі 3200 гривень. Торік проведено 1795 превентивних заходів, що сприятиме зменшенню порушень.

Сергій Подорожний назвав пріоритетні напрямки роботи на 2017 рік. Це, зокрема, подальше вдосконалення наглядової діяльності, продовження тісного співробітництва з органами виконавчої влади, об'єднаннями роботодавців, профспілок, іншими організаціями щодо реалізації завдань у сфері охорони праці та додержання законодавства про працю, поліпшення роботи з питань легалізації трудових відносин та заробітної плати...

Федерація профспілок Кіровоградської області