IMG 4314a-300x200

24 січня 2017 року в Тернопільській обласній державній адміністрації підписано Територіальну угоду про регулювання соціально-економічних і трудових відносин в Тернопільській області на 2017-2018 роки.

Положення Територіальної угоди врахували вимоги і рекомендації Генеральної угоди  на 2016-2017 роки. Вона містить 109 зобов’язань, серед яких 31 зобов’язання стосується спільних домовленостей сторін, 27 – зобов’язань обласної державної адміністрації та обласної ради, 24 зобов’язання сторони роботодавців області та 27 зобов’язань обласної ради профспілок.

У вступному слові голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний зазначив, що ключовою ознакою сучасної цивілізованої держави є розвиток інститутів громадянського суспільства, формування системи дієвого соціального діалогу, спрямованого на забезпечення балансу інтересів сторін:

• інтерес роботодавців – в отриманні прибутку;
  • найманих працівників – в гідній заробітній платі та гарантованому соціальному захисті;
  • держава зацікавлена в економічному зростання і громадянському спокої.

Соціальне партнерство повинно бути дієвим інструментом поєднання економічної ефективності та соціальної справедливості  через чіткий механізм взаємодії між органами державної влади, профспілками і роботодавцями.

Однією з основних форм соціального діалогу є укладення колективних договорів і угод. Впродовж багатьох років в області сформовано багаторівневу систему колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

Вона складається з:

• територіальної угоди;
  • 3-х обласних галузевих угод (освіта, АПК, охорона здоров’я);
  • 3100 колективних договорів, якими охоплено 144 тисячі працюючих, що складає майже 96 відсотків їх штатної чисельності.

Нормативною базою для визначення договірних зобов’язань сторін є Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями профспілок і роботодавців.

Він також висловив сподівання, що виконання умов Територіальної угоди сприятиме досягненню спільної мети сторін соціального діалогу:

• економічному зростанню краю;
  • підвищенню добробуту людей;
  • забезпеченню злагоди у суспільстві.

Голова обласної державної адміністрації Степан Барна наголосив на необхідності, комплексного розвитку області, де працюватимуть підприємства, які забезпечать робочі місця та гідну заробітну плату працюючим.  Важливо також аби бізнес був  відповідальним до соціальних зобов`язань і сплати податків. Якщо за таким принципом усі сторони соціального діалогу працюватимуть спільно, то це дасть поштовх для розвитку області.

Територіальну угоду своїми підписами скріпили голова обласної державної адміністрації Степан Барна, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, голова Організації роботодавців області Олег Караванський та голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

Тернопільська обласна рада профспілок