logo kirov

 

Голова Федерації профспілок Кіровоградської області Максим Баланенко взяв участь у колегії управління Держпраці в області, на якій було підбито підсумки роботи управління за 2016 рік та визначено пріоритети на наступний рік, зокрема подальше вдосконалення наглядової діяльності, продовження тісного співробітництва з органами виконавчої влади, об'єднаннями роботодавців, профспілок, іншими організаціями щодо реалізації завдань у сфері охорони праці та додержання законодавства про працю, поліпшення роботи з питань легалізації трудових відносин та заробітної плати...

У своєму виступі Максим Баланенко зупинився на активних діях профспілок у відстоюванні своїх прав. Так, 6 липня та 8 грудня 2016 року було проведено дві масові акції протесту, в яких активну участь брали представники ФПО. Головні вимоги профспілок – зниження ціни на газ з урахуванням платоспроможності населення, підвищення зарплати, погашення зарплатних боргів, забезпечення належного соціального захисту. Одним із результатів стало підвищення мінімальної зарплати. Однак, голову ФПО турбує досить низький рівень зарплати в області – у листопаді Кіровоградщина піднялась із 3 на п'яте місце знизу.

Максим Баланенко зупинився ще на одній проблемі – боргах із зарплати. Погашення боргів – одна із вимог на акціях протесту профспілок. Генеральна, галузеві, територіальні угоди, колдоговори в цій частині не виконуються. Часто борги виникають з вини держави. Наприклад: «Кіровоградтепло», найбільший і стабільний боржник серед економічно активних підприємств (3,5 млн. грн на 1.12.2016). Основна причина – заборгованість держави у поверненні різниці в тарифах за теплову енергію. ФПО цілий рік вела листування з ВР, КМУ, Президентом про вирішення проблеми повернення боргів і тільки в кінці року отримала відповідь про позитивне рішення. У плані боротьби із заборгованістю із зарплати, зазначив голова ФПО, співпраця профспілок і управління Держпраці повинна бути більш тісною. Якщо для управління не прийнятні спільні перевірки, то бажано хоча б мати інформацію про виявлені порушення і причини виникнення боргів, аби вчасно реагувати.

2017 рік буде нелегким, підкреслив Максим Баланенко. Особливо в плані реформування оплати праці. Прийнятий Закон № 1774 визначив встановлення мінімального посадового окладу у розмірі не меншому від фактичного прожиткового мінімуму. Тарифна ставка І розряду визначається Генеральною, галузевими угодами, колдоговорами. Це потребує негайного проведення колективних переговорів, які розпочалися з великим запізненням, що загальмувало переговори на галузевому і виробничому рівні. Дуже важливим є питання недопущення «зрівнялівки» в розмірах зарплати, скорочення працівників, переведення на неповний робочий час. І якщо у виробничій сфері це в принципі можливо, то в бюджетній – проблематично, бо все розраховується в межах фонду оплати праці.

Максим Баланенко закликав фахівців управління до співпраці у сфері охорони праці, спрямованої на мінімізацію випадків виробничого травматизму, і запропонував для консолідації дій та вироблення конкретних заходів у плані забезпечення нормальних умов праці у поточному році провести спільне засідання колегії управління Держпраці області і президії ФПО.

 

Федерація профспілок Кіровоградської області