Изображение 9000

Сьогодні на Дніпропетровщині вже діють 34 обєднані територіальні громади, а ще кілька десятків у 2017 р. готуються до початку роботи у новому форматі.

Одну з перших громад (ОТГ) області було створено ще у 2015 р. на базі селища Слобожанське та села Степове Дніпропетровського району. За цей час бюджет громади (вона складає більше 14 тис. жителів) збільшився у кілька разів, що дозволило реалізувати кілька масштабних проектів з ремонту доріг і прибудинкових територій, початкової та середньої школи, утеплення будинків, будівництва дитячих та спортивних майданчиків. Було також зведено сучасний дитячий дошкільний заклад «Дивосвіт» на 800 місць, який минулого року відкривав Президент України Петро Порошенко. У громаді розроблено Стратегію, яка передбачає соціально – економічний розвиток, створення для жителів комфортних умов життя та активізацію їх участі у спільних справах. Плідно співробітничає Слобожанське ОТГ і з профспілковими організаціями підприємств та закладів, які розташовані на її території.

Изображение 9002

Про все це розповів голова цієї громади Іван Камінський на організованому за сприяння облпрофоб'єднання у Будинку профспілок семінарі для керівників ОТГ з питань соціального та міжнародного партнерства у розробці та реалізації Стратегій розвитку.

Голова облпрофоб'єднання Віталій Дубіль, привітавши учасників цього заходу, зазначив, що профспілки активно включились в процеси реформування всіх сторін нашого життя. Не стоять вони й осторонь і від роботи по розвитку місцевого самоврядування. Зокрема, профорганізації освітян, медиків, держ- службовців, працівників культури та інші залучились на місцях до співпраці з новоствореними громадами в питаннях розвитку інфраструктури, соціально-економічного і правового захисту населення, працюючих членів профспілок. Кілька спільних заходів вже було проведено на рівні облпрофцентру, який плідно співпрацює у цих питаннях з Центром розвитку місцевого самоврядування. І вже є чимало позитивних результатів.

Изображение 9007

Правда, виникають і певні проблеми, які стосуються й діяльності профспілок. З метою їх запобігання нещодавно головам 34 громад було надіслано спільного листа керівництва облпрофоб'єднання та Центру розвитку місцевого самоврядування, у яких, крім пропозицій щодо співпраці у пріоритетних напрямках роботи по соціальному та правовому захисту населення, йдеться й про необхідність запобігання ліквідації у процесі реформ первинних профорганізацій.

-         Питань в процесі децентралізації виникає чимало,- розповідає учасник семінару голова Дніпропетровського райкому профспілки працівників освіти і науки Надія Грищенко. – У нас в районі нині діють три обєднані громади: Слобожанська, Новоолександрівська і Сурсько – Литовська. З усіма підтримуємо ділові стосунки. Особливо зі слобожанцями, які багато роблять для підтримки закладів освіти, їх фінансового та матеріального забезпечення. Так, на початку цього року за підтримки керівництва громади були вирішені всі питання щодо підвищення мінімальної зарплати працівникам дитячих дошкільних закладів.

Изображение 9010

Взагалі у цьому семінарі взяли участь близько 20 представників профспілок всіх рівнів. Разом з керівниками   громад вони отримали чимало корисної інформації. В тому числі і з досвіду роботи по розвитку громад в Німеччині.

Підбиваючи підсумки семінару, голова Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна, поряд з іншими питаннями, звернула увагу керівників громад на необхідність посилення співпраці з діючими на їх територіях галузевими профспілковими структурами, що буде сприяти забезпеченню життєдіяльності громад.

Изображение 9058

Изображение 9056