Копия DSC02519

Це непросте питання обговорювалося на засіданні Ради Федерації профспілок Кіровоградської області. Захищаючи права спілчан на працю, гідну зарплату, безпечні і здорові умови праці, профспілкам довелося задіяти весь арсенал впливу: від переговорного процесу в рамках соціального діалогу до масових вуличних протестних дій. Торік двічі профактив Кіровоградщини брав участь у Всеукраїнських акціях протесту профспілок. По-різному оцінюються їх результати. Звісно, хотілося вагоміших результатів, але й марними назвати їх не можна.

 

         Як зазначив голова ФПО Максим Баланенко, під тиском профспілок Уряд затвердив оновлені набори для розрахунку прожиткового мінімуму, які не переглядались більше 15 років і про які вже соромно було говорити. Підписано нову Генеральну угоду, бо норми раніше діючої непристойно застаріли й було дуже проблематично їх застосовувати у колективних переговорах. Нарешті відновлено соціальний діалог і профспілки мають змогу систематично спілкуватись із Прем’єром і висловлювати свої пропозиції. На вимогу профспілок підвищено мінімальну зарплату до рівня фактичного прожиткового мінімуму. Суттєво підвищено зарплату держслужбовцям і працівникам органів самоврядування. Проте не вдалось добитись основного – знизити ціну на газ. Це питання не підтримано ні Урядом, ні парламентом, тому запропоновано від імені Ради звернутись до ВРУ, народних депутатів від Кіровоградщини щодо прискорення розгляду законопроектів: № 5321 «Про внесення змін до Податкового Кодексу України (щодо здешевлення вартості житлово-комунальних послуг для побутових споживачів) і № 2677 «Про внесення змін до ст.16 ЗУ «Про ціни і ціноутворення» (щодо участі організацій громадянського суспільства у державному регулюванні цін), яким передбачається взаємодія уповноважених органів, які здійснюють державний контроль у сфері з ціноутворенням, з профспілками.

         Масштабні зростання цін і тарифів на основні товари відбуваються попри категоричну незгоду профспілок. За даними Держстату в структурі витрат на продукти харчування і комуналку витрати складають 71,4 відсотка. Це при тому, що середня зарплата в області торік склала лише 3974 грн. Наслідки низької зарплати: торік майже на 3,5 тисячі зменшилась в області чисельність штатних працівників, а вони сплачували податки, наповнювали бюджети. У минулому році обласна тристороння соціально-економічна рада прийняла рішення про проведення роботи щодо підвищення зарплати в області не менш ніж на 35 відсотків. Фактично цей показник склав лише 21 відсоток. У цьому році профспілкова сторона наполягатиме на виконанні прийнятого рішення у порядку контролю. В області розпочалася колдоговірна кампанія, тож завдання профспілок: віднайти резерви для забезпечення гідної зарплати.

 

Копия DSC02498

 

Турбують профлідера області випадки, коли роботодавці намагаються позбутися профорганізацій, аби не укладати колдоговори, а своїми наказами установлювати розміри зарплати. Стали масовими випадки відмови роботодавців від галузевих угод, мовляв, не брав участі у підписанні угоди. І досі СПО роботодавців України не може узгодити із профспілками тарифну ставку робітника І розряду у небюджетній сфері в Генеральній угоді, що теж на руку роботодавцям: немає орієнтиру для початку переговорів. Відсутні переглянуті галузеві угоди, які є фундаментом колдоговорів. Тобто, нинішня колдоговірна кампанія буде надскладною, тож завдання профорганів: зберегти існуючі гарантії працівників в оплаті праці і співвідношення між кваліфікаційною та не кваліфікаційною працею, не допустити зниження ціни соціального пакета.

Сьогодні у трудових колективах дуже напружена ситуація: незрозумілі реформи, дорожнеча. Люди – на межі зриву. Найважче первинкам, бо вони – «на передовій». Головні питання до них: чого їздили на марші протесту? Де зниження тарифу на газ? Чому, замість мінімалки у 3200 грн, отримали прожитковий мінімум – 1600 грн, на підставі якого йдуть розрахунки зарплати. Тому члени Ради вирішили, що назріла гостра необхідність постійного взаємного інформування, обміну досвідом роботи і боротьби, донесення до Президента, Кабміну України правдивої ситуації про результати законодавчих змін в оплаті праці, в реалізації реформ.

         Іще одне завдання назвав Максим Баланенко: посилення громадського контролю за виконанням законодавства про підвищення соціальних стандартів. «У цьому напрямку маємо намір тісно співпрацювати з управлінням Держпраці в області. Можна відзначити активізацію профспілкового контролю в обласній організації профспілки працівників освіти і науки (здійснюють роботу 33 громадські інспектори, які торік перевірили понад 2 тисячі організацій і виявили 182 порушення, що зачепили майже півтори тисячі працівників, більшість із них виконана). Членам профспілки надано більше 800 консультацій з правових питань. Конкретна правозахисна робота проводиться обласною організацією працівників охорони здоров’я. За результатами перевірок обкомом надіслано 51 подання і всі виконано. Забезпечено представництво більше 400 працівників у різних органах влади, складено 23 позовні заяви. Але такими результатами можуть похвалитися не всі обкоми. Результати роботи фахівців управління Держпраці свідчать про масові порушення трудових прав працівників. Нескладні розрахунки показують, що порушуються права кожного третього працівника. Профспілкам надається право вносити роботодавцям, органам влади подання про усунення порушень законодавства, проте користуємось ми цим правом слабо. Є маса важелів впливу на роботодавців, такі як позови до суду, вступ у трудові спори, звернення до правоохоронних та контролюючих органів, але ми чекаємо, поки власник не стане банкрутом і тільки тоді починаються активні дії, зокрема із повернення боргів із зарплати. На 1 січня ц.р. у трьох членських організаціях були підприємства-боржники. Є сподівання, що спільними зусиллями борги будуть повернені працівникам».

         Рада прийняла постанову, якою намічено першочергові заходи членських організацій щодо відновлення і забезпечення конституційних прав спілчан.

Під час засідання обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення вручено Свідоцтво про репрезентативність.                                    

Копия DSC02491                                                                                                         Марія Іванова